Calendarul Independenței: Anul 2014 - jaful secolului, semnarea Acordului de Asociere cu UE și liberalizarea regimului de vize

Calendarul Independenței: Anul 2014 - jaful secolului, semnarea Acordului de Asociere cu UE și liberalizarea regimului de vize

Anul 2014 a fost unul bogat în evenimente importante pentru țara noastră. După 23 de ani de independență, R. Moldova făcea un pas important spre integrarea europeană. Semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost unul dintre cele mai semnificative evenimente ale anului. Anume din 2014 moldovenii au obținut posibilitatea de a călători în spațiul Shenghen fără vize. De altfel, tot anul 2014 a fost marcat de sustragerea a unui miliard de dolari din sistemul bancar. ”Jaful secolului”, cum a mai fost supranumit, nu a fost demascat nici după șapte ani! Deși pe parcurusul acestui timp, în diverse investigații au fost vizați mai mulți funcționari și politicieni, nimeni nu a fost pedepsit pe acest caz, cu excepția fostului prim-ministru Vlad Filat, care acum este la libertate.  

Liberalizarea regimului de vize

Anul 2014 începe cu o veste bună pentru cetățenii R. Moldova. La 12 februarie, Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European a votat raportul privind anularea vizelor pentru cetățenii R. Moldova, ceea ce înseamna că vizele pentru călătoriile de scurtă durată (pentru o perioadă de şedere până la 90 de zile pe parcursul a șase luni) în spaţiul Schengen pentru cetăţenii R. Moldova, posesori ai paşaportului biometric au fost anulate. Ulterior, la 28 aprilie, Parlamentul European a votat liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. De atunci 2.376.731 de cetățeni ai R. Moldova au beneficiat de regimul dat, călătorind în UE de 9.121.544 de ori, scrie ZdG

 

27 iunie 2014 – zi istorică pentru R. Moldova! 

Ziua de 27 iunie 2014 va rămâne pentru totdeauna în istoria Republicii Moldova. Prim-ministrul Iurie Leancă a semnat la Bruxelles Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

„Republica Moldova a făcut alegerea. Această alegere este definitivă. Este cea de integrare europeană”, a menționat în discursul său, prim-ministrul Iurie Leancă, scria presa. După 23 de ani de la proclamarea independenței, R. Moldova a făcut un pas foarte important spre calea europeană. 

 „UE s-a angajat să ajute țările din Parteneriatul Estic să implementeze reformele necesare pentru a se apropia de un nou nivel de viață.(...) Semnarea Acordului de Asociere nu trebuie văzut ca un sfârșit de cale, dimpotrivă ca un nou început în calea europeană” a spus atunci Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. 

Câteva zile mai târziu, la 2 iulie, Parlamentul R. Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul a fost dezbătut mai bine de două ore în Parlament. În cadrul procedurii de vot, s-au pronunțat pentru ratificare 59 de deputați. Din rândul comuniștilor a fost prezent doar Grigore Petrenco, care s-a pronunțat împotriva Acordului. De asemenea, deputații socialiști au votat împotriva acestui document. În prima lectură, Acordul a fost votat deschis, iar în cea de-a doua lectură - prin vot nominal.

Acordul de Asociere UE-Republica Moldova cuprinde un număr total de 1.300 de pagini și șapte titluri: Principii generale; Cooperarea politică și Politică externă și de securitate; Justiție, Libertate și Securitate; Cooperare Sectorială și Economică; Comerț și aspecte ce țin de Comerț (DCFTA); Cooperare Financiară inclusiv clauze Anti-Fraudă, precum și Prevederi Instituționale; Generale și Finale.

Odată cu R. Moldova, Acordul de Asociere cu UE a fost semnat și de Georgia și Ucraina.

Jaful secolului sau furtul unui miliard de dolari în cea mai săracă țară din Europa

În 2014 am asistat la cel mai mare furt din istoria R. Moldova, sau cum a mai fost supranumit – jaful secolului. Din conturile a trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost scos un miliard de dolari, echivalentul (după cursul ultimelor zile) a aproximativ 17.564.000.000 de lei. 

Mai exact, în doi ani, din 2012 până în 2014 din sistemul bancar moldovenesc a fost sustras peste un miliard de dolari. Nici autoritățile și nici guvernarea nu au știut despre fraudă până când în conturi au rămas doar zerouri. Sau cel puțin asta ne-o spun funcționarii publici, politicienii și alte persoane responsabile. Ulterior mai multe instituții internaționale, interne, dar și presa au început să investigheze cazul miliardului furat.

Mai puțin dependenți de gazul rusesc

În 2014 a început construcția gazoductului Iași – Ungheni. Lucrările au costat 26 milioane de euro, dintre care șapte milioane au fost oferite sub formă de grant de Uniunea Europeană. Gazoductul are lungimea de 43, 2 km și capacitatea de 1,5 miliarde de metri cubi. Astfel, R. Moldova a început să importe gaz și din România. Mai exact, importul a început la 5 martie 2015. Atunci pe parcursul anului în Republica Moldova ar fi fost livrat peste un milion de metri cubi de gaze, la un preț de 1.010 lei românești pentru 1.000 m3.

2014 – anul cu cea mai mică rată de promovare a BAC-ului 

Anul 2014 a fost marcat de cea mai mică rată de promovabilitate la examenele de Bacalaureat din istoria Republicii Moldova, scrie Publika. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, 56 la sută dintre candidați nu au susținut examenele. Ceea ce înseamnă că dintre cei peste 27 de mii de candidați, doar 12.144 au primit diplome de bacalaureat. Cei mai mulţi candidaţi au picat în 2014 testul la matematică şi fizică, iar cele mai bune rezultate au fost înregistrate la istorie şi limba română.

Peste 200 de tineri au ratat șansa de a obține diploma de bacalaureat, din cauză că au fost prinși copiind sau pentru că lucrările le-au fost anulate în faza de corectare. Totuși tentative de fraudare a examenelor au fost de șapte ori mai puţine, în comparație cu anul 2013.

Alegerile parlamentare care le-au adus sociliștilor cele mai multe mandate

În rezultatul alegerilor parlamentare ordinare, în Parlamentul de legislatura a IX-a (XX-a) au acces cinci partide politice: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova cu 25 de mandate, Partidul Liberal Democrat din Moldova, 23 de mandate, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova cu 21 de mandate, Partidul Democrat din Moldova cu 19 mandate și Partidul Liberal, având 13 mandate. 

Alegerile parlamentare din 2014 au fost marcate, pentru prima oară, de două situații controversate care au pus la îndoială independența justiției. Este vorba despre anularea înregistrării unui concurent electoral – Partidul  „Patria”, cu o zi înainte de alegeri, și menținerea în cursa electorală, în pofida contestațiilor Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), a partidului-clonă – Partidului Comunist Reformator din Moldova, care preluase acronimul și simbolica PCRM. 

Validarea alegerilor a fost urmată de circa două luni de negocieri dintre Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Liberal (PL) pentru crearea unei noi alianțe de guvernare și care s-au finalizat cu formarea unei coaliții de guvernare minoritare – Alianța Politică pentru Moldova Europeană (APME). 

Aceasta însă a fost constituită două luni mai târziu, la 23 ianuarie 2015 de PLDM și PDM. Partidul Liberal a refuzat să facă parte din majoritatea guvernamentală, pe motiv că foștii parteneri au respins propunerile formațiunii de reformare a domeniul justiției și combaterea corupției, în contextul anunțării devalizării sistemului bancar, precum și de revizuire a modalității de partajare a funcțiilor ministeriale.

În astfel de circumstanțe, coaliția minoritară a fost susținută de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova care, alături de PLDM și PDM, a participat la votarea organelor de conducere ale Parlamentului și a Guvernului, condus de Chiril Gaburici.

Guvernul Leancă și-a dat demisia 

Membrii Guvernului Republicii Moldova, condus de premierul Iurie Leancă, au depus la 10 decembrie cererea de demisie în faţa Parlamentului. Decizia a fost anunţată de prim-ministru, încă la începutul şedinţei Guvernului. Iurie Leancă a ţinut să mulţumească tuturor membrilor Executivului pentru conlucrare şi pentru că „am fost o echipă”, a scris atunci ZdG

***

Din 29 iulie și până pe 27 august, AGORA îți prezintă în fiecare zi retrospectiva fiecărui an din calendarul celor 30 de ani de Independență a Republicii Moldova, perioadă marcată de o tranziție nesfârșită și de o continuă oscilare între est și vest.

Va urma...

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Calendarul Independenței: 2011 – Reforma justiției prinsă în atacuri raider și o țară fără președinte

Calendarul Independenței: 2011 – Reforma justiției prinsă în atacuri raider și o țară fără președinte

Calendarul Independeței: 2012 - proteste la început de an, vizita Angelei Merkel la Chișinău și Timofti - președinte

Calendarul Independeței: 2012 - proteste la început de an, vizita Angelei Merkel la Chișinău și Timofti - președinte

Calendarul independenței: 2013 - demiterea Guvernului Filat II, Leancă - prim-ministru, concesionarea Aeroportului și încă un pas spre Europa

Calendarul independenței: 2013 - demiterea Guvernului Filat II, Leancă - prim-ministru, concesionarea Aeroportului și încă un pas spre Europa

Advertoriale
Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Primarul din Nikolaev îi îndeamnă pe toți locuitorii care vor să rămână în viață să părăsească orașul
 • 2
  Medvedev, critici dure și amenințări pentru R. Moldova după obținerea statutului de țară candidat. Ucraina anunță că sprijină Chișinăul
 • 3
  Curtea Supremă din SUA revocă dreptul la avort. Fiecare stat va fi liber să-l interzică
 • 4
  Joe Biden și liderii occidentali critică decizia Curții Supreme de a revoca dreptul la avort. Donald Trump o salută
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.