Presa rusă despre vizita lui Kozak la Chișinău: „Conflictul transnitrean nu este al nostru, e treaba voastră internă”

Presa rusă despre vizita lui Kozak la Chișinău: „Conflictul transnitrean nu este al nostru, e treaba voastră internă”

Agenția rusă de presă TASS califică discuțiile purtate la Chișinău de Dmitrii Kozak cu președinta Maia Sandu ca fiind constructive. Reprezentatul lui Putin a declarat că Rusia este gata să ofere asistență pentru rezolvarea problemei transnistrene, totuși, a ținut să consemneze că soluționarea conflictului din stânga Nistrului este, până la urmă, afacerea internă a Republicii Moldova.

„Rusia este gata să ajute Moldova, dar pe o bază reciproc avantajoasă, nu în detrimentul intereselor naționale ale Federației Ruse. Există oportunități uriașe de a ajunge la aceste acorduri. Am văzut asta astăzi pe baza dialogului pe care l-am avut cu președinta Moldovei”, a spus Kozak.

Potrivit TASS, Kozak a spus că președinta Moldovei a solicitat asistență pentru rezolvarea problemei transnistrene și eliminarea munițiilor depozitate pe teritoriul din stânga Nistrului.

Publicitate

„De asemenea, suntem interesați de eliminarea acestor muniții, termenul de valabilitate al cărora a expirat, încât acestea nu pot fi transportate”, a spus Kozak, fără a da alte detalii.

În același timp, el a subliniat că soluționarea problemei transnistrene este o chestiune internă a Moldovei.

„Rusia este pregătită să ofere asistență pentru ca dvs. (Moldova și Transnistria) să ajungeți la un acord. Nu mai mult. La fel ca înainte. Nu suntem pregătiți să propunem propriile condiții de soluționare - acesta nu e treaba noastră, aceasta este problema voastră internă”, a rezumat șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse.

Dmitrii Kozak a ajuns miercuri, 11 august, la Chișinău. El a fost însoțit la Președinție de către ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. La întrevederea cu Maia Sandu au fost prezenți Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare, si alți membri ai Guvernului.

VEZI ȘI: Ambasada Rusiei la Chișinău, despre vizita lui Kozak: „Oaspetele rus s-a întâlnit și cu conducerea BECS”. Declarația lui Dodon

Amintim că fostul vicepremier rus și reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, a fost numit de către Putin șef adjunct al administrației prezidențiale.

Din februarie 2020, Kozak a fost numit noul negociator-şef pentru conflictul din estul Ucrainei într-un moment de relansare a procesului de pace. Anterior, acesta a fost responsabil de relațiile economice și comerciale ale Federației Ruse cu Republica Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal