„Trebuie să vedem cât de bine se încadrează în rigorile Constituției și în ultimele hotărâri ala Curții Constituținale. Proiectul vine în detrimentul recomandărilor Consiliului procurorilor europeni. Deasemeni, el nu se încadrează în strategia pe justiție, deoarece deocamdată nu avem așa strategie”, remarcat deputatul PSRM Vasile Bolea la începutul ședinței, cerând scoaterea proiectului de peordinea de zi.
Cu toate acestea, proiectul a obținut aviz pozitiv, fiind susținut de majoritatea membrilor Comisiei juridice.
Conform documentului, în scopul aprecierii activității, nivelului de cunoștințe și aptitudinilor profesionale, a corespunderii cu funcția deținută, performanțele Procurorului General se vor evalua anual de către comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor.
Evaluarea performanțelor Procurorului General se va putea iniția la sesizarea Președintelui R. Moldova sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de Președintele țării, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General.
„În cazul obținerii calificativului „eșuat”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii eliberarea din funcție a Procurorului General”, se arată în nota informativă.
La fel, funcția de membru al comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General va putea fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă. Membrii comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General propuși de Președintele Republicii și Ministerul Justiției nu pot fi angajați în serviciul public.
Suplimentar, se propune reglementarea privind posibilitatea suspendării din funcție a Procurorului General în cazul în care, în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală. La rândul său, Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, numește un Procuror General interimar pe perioada suspendării.
Proiectul a fost avizat pozitiv de majoritatea comisiilor parlamentare permanente și va fi transmis spre aprobare în ședința plenară. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea parlamentară PAS.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.