Cele trei subiecte discutate de conducerea BCS cu Kozak. Dodon spune că e gata să ofere consiliere actualei guvernări

Cele trei subiecte discutate de conducerea BCS cu Kozak. Dodon spune că e gata să ofere consiliere actualei guvernări

Protecția socială a moldovenilor stabiliți în Rusia, exportul de produse moldovenești și contractul de livrare a gazelor rusești au fost cele trei subiecte discutate de conducerea Blocului Comunilșilor și Socialiștilor cu reprezentantul special al lui Putin, Dmitrii Kozak. 

„Rusia este partenerul strategic al RM, cu regret însă nu am văzut acest lucru în programul de guvernare al acestui Guvern. Sunt mai multe subiecte importante pe ordinea de zi a relațiilor bilaterale:

- Protecția socială a cetățenilor RM aflați în Rusia, acesta e cel mai simplu subiect, pentru că noi am pregătit acordul, a fost negociat, aprobat de Guvernul Chicu, el urmează doar a fi semnat de actualul Guvern și ratificat de Parlament

Publicitate

- Al doilea subiect ține de exportul produselor moldovenești pe piață rusească. Producatorii moldoveni au reușit să exporte fără taxe, astfel economisind peste un miliard de lei. Această facilitate a expirat la 31 martie 2021. Fără această facilitate, unele produse, cum ar fi vinul sau conservele, sunt mai puțin competitive pe piață rusă și am putea avea zero exporturi pe piață rusească

- Pe 1 octombrie expiră contractul de livrare a gazelor, semnat de guvernarea precedentă. Contract care ne-a permis, în acest an, să importăm gazul cu 125 de dolari pe mia de metri cub, pe când prețurile pe piață erau de 400-500 de doalri. Recomand Guvernului să se miște cât mai repede și depinde de capacitatea Guvernului de a negocia prețuri favorabile pentru cetățeni”, a explicat socialistul Igor Dodon într-un briefing de presă, la Parlament.

Mai mult de atât, Dodon a spus că e gata să ofere suport actualei guvernări pentru a intermedia discuțiile cu reprezentații Federației Ruse.

„Da, pot să merg în Federația Rusă, să discut cu conducerea Gazpromului, dacă va fi necesar și dacă actuala conducere are nevoie de opinia noastră.”

În scurta sa vizită la Chișinău, Dmitrii Kozak s-a întâlnit și cu președinta țării. La întrevederea cu Maia Sandu au fost prezenți Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare si alți membri ai Guvernului.

TE-AR PUTEA INTERESA: Prima declarație a lui Dmitrii Kozak, după întâlnirea cu Maia Sandu: „Rusia nu poate să se implice direct în conflictul transnistrean”

Amintim că fostul vicepremier rus și reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, a fost numit de către Putin șef adjunct al administrației prezidențiale.

Din februarie 2020, Kozak a fost numit noul negociator-şef pentru conflictul din estul Ucrainei într-un moment de relansare a procesului de pace. Anterior, acesta a fost responsabil de relațiile economice și comerciale ale Federației Ruse cu Republica Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal