Ambasada României la Chișinău anunță că solicitanții de cetățenie română vor trebui să își apostileze, de acum înainte, documentele necesare pentru depunerea dosarului. Procedura s-a schimbat după ce a intrat în vigoare o Ordonanță de Urgență a Guvernului de peste Prut.
„Principalul aspect de interes pentru solicitanții de cetățenie română este faptul că, în noua ordonanță, se prevede în mod expres cerinţa apostilării sau a supralegalizării actelor oficiale depuse de solicitanții de cetățenie în cadrul procedurilor de acordare/redobândire/dobândire a cetățeniei române. Astfel, pe toate documentele emise de autoritățile Republicii Moldova depuse în cadrul procedurilor administrative de acordare/redobândire/dobândire a cetățeniei române este necesar să fie aplicată apostila prevăzută de Convenția de la Haga din 1961 cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine”, anunță Ambasada.
Procedura a fost schimbată doar în privința solicitanților de cetățenie română.
„Documentele necesare a fi prezentate în cadrul procedurii de depunere a jurământului de credință față de România nu trebuie să fie apostilate. În materie de stare civilă, documente de călătorie, acte notariale precum și pentru alte servicii consulare vor fi aplicate în continuare prevederile legislației speciale, în sensul că nu se va solicita apostilarea/supralegalizarea documentelor emise de autoritățile statelor cu care România a încheiat tratate, convenții sau acorduri de asistență juridică, în materie civilă sau de drept al familiei, care prevăd scutirea de supralegalizare (inclusiv cele emise de autoritățile Republicii Moldova).”
Potrivit ultimelor date, peste 600 de mii de moldoveni au cetățenie română. Cel mai mare val de acordare a cetățeniei românești pentru moldoveni s-a produs în ultima decadă, când peste 580.000 de cetățenii din numărul total au fost oferite de către autoritățile române.
Vezi și aceste știri

Diplomele, certificatele și titlurilor științifice vor fi recunoscute reciproc de către România și R. Moldova. A fost aprobat un Memorandum în acest sens

Peste 600 de mii de moldoveni au cetățenie română. Câți concetățeni sunt în așteptarea actelor

Premierul României confirmă: În urmă cu 20 de ani a fost amendat în SUA pentru șoferie în stare de ebrietate
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
