Tinerii din Moldova: O treime dintre aceștia au un loc de muncă, iar 2% sunt șomeri

Tinerii din Moldova: O treime dintre aceștia au un loc de muncă, iar 2% sunt șomeri
Foto simbol

Peste o treime din tinerii R. Moldova, cu vârsta de 15-34 ani, au un loc de muncă, circa 2% dau 13 mii - sunt șomeri și restul, 61,7% sau 421 mii, sunt inactivi din punct de vedere economic, informează Biroul Național de Statistică cu referire la rezultatele Anchetei Forței de Muncă. În rândul celor inactivi, peste 40% sunt încadrați în sistemul național de învățământ.

Fiecare al șaselea tânăr în vârstă de 15-24 ani, ceea ce constituie 17,6% din totalul categoriei, peste un sfert din tinerii de 15-29 ani sau 26% și fiecare a cincea persoană în vârstă de 15-34 ani nu au fost cuprinși nici în procesul de educație, nici în ocupare. 

Datele mai arată că, printre persoanele tinere ocupate, patru din cinci au lucrat în calitate de salariat, iar 5% dintre aceștia concomitent cu activitatea de muncă au urmat și o instruire în cadrul sistemului național de învățământ.

Circa o pătrime din tineri (22,4%) aveau locuri de muncă informale, iar în rândul tinerilor salariați 8% lucrau fără contracte individuale de muncă. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă a fost mai frecventă printre bărbații salariați (11,3%), decât femeile salariate (4%).

Fiecare a șaptea persoană tânără ocupată (13,6%) a declarat că ar dori să schimbe situaţia în raport cu locul actual de muncă pe motiv că nu este satisfăcută de nivelul remunerării.

Rata de ocupare la tinerii de 15-24 ani a constituit doar 16,3%, pe când la cei de 25-29 ani și 30-34 ani indicatorul a înregistrat valori de trei ori mai înalte (49,2% și, respectiv, 51%), fiind practic mai mare decât media pe total țară (38,8% pentru populația de 15 ani și peste).

Rata șomajului la tineri este mai înaltă față de media pe țară

Rata șomajului printre tineri a fost mai mare în comparație cu alte grupe de vârstă sau media la nivel de țară. Astfel, în anul 2020 rata șomajului conform definiției BIM la tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-34 ani a fost de 5,1%, la tinerii în vârstă de 15-24 ani, respectiv, 10,9% și la tinerii în vârstă de 15-29 ani - 6,2%, în timp ce media pe țară a constituit 3,8%. În șomaj de lungă durată (12 luni și mai mult) s-au aflat 6,5% din totalul șomerilor de 15-34 ani. Valoarea acestui indicator tinde să scadă în ultimii ani (de la 29,5% în 2015 la 13,0% în 2019).

Printre tinerii șomeri mai mult de jumătate erau bărbați (57,4%) și circa două treimi din mediul urban (64,9%).

În funcție de nivelul de instruire absolvit, rata șomajului a înregistrat valori mai ridicate în rândul tinerilor cu nivel de instruire scăzut – 6,7%, urmați de tinerii șomeri cu nivel mediu – 5,2% și cei cu nivel de instruire superior – 4%.

Doi din cinci tineri în afara forței de muncă sunt elevi sau studenți

Circa două treimi (61,7%) din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-34 ani erau inactivi din punct de vedere economic. În rândul acestora au predominat elevii și studenții (40,8%).

În afară de elevi și studenți, o categorie importantă au format-o persoanele care îngrijesc de familie, cu alte cuvinte persoanele casnice (24,4%). Majoritatea persoanelor casnice au format-o femeile (98,6%).

Altă categorie din rândul inactivilor au format-o persoanele ca fiind plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru pentru o perioadă mai mică de un an (11,5%), numărul celor din urmă fiind în descreștere față de 2019 (respectiv, 12,8%). În rândul altor persoane inactive s-au mai regăsit persoanele care nu lucrează și nu caută un loc de muncă în Moldova, deoarece deja au un loc de muncă peste hotare, sau care planifică să lucreze peste hotare (14,1%, comparativ cu 12,8% în 2019).

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
OMS va folosi termenul de „mpox” în loc de variola maimuţei pentru a combate stigmatizarea

OMS va folosi termenul de „mpox” în loc de variola maimuţei pentru a combate stigmatizarea

Kievul în beznă: Locuitorii vor avea electricitate câte 2-3 ore de două ori pe zi

Kievul în beznă: Locuitorii vor avea electricitate câte 2-3 ore de două ori pe zi

Ucrainenii trebuie să se pregătească pentru un alt atac masiv cu rachete începând de astăzi, anunță Ministerul de Interne din țara vecină

Ucrainenii trebuie să se pregătească pentru un alt atac masiv cu rachete începând de astăzi, anunță Ministerul de Interne din țara vecină

Advertoriale
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

EMISIUNI
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
  Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
Cele mai populare
 • 1
  Preţul petrolului s-a prăbuşit peste noapte și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni
 • 2
  Ministrul eston al apărării: Rusia nu a fost slăbită în mod grav de război până în prezent
 • 3
  Poliția anunță că pe 28 noiembrie va avea loc un nou protest în fața Procuraturii Generale
 • 4
  Compania ucraineană Energoatom afirmă că rușii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.