Deși și-a început cariera acum mai bine de un deceniu în compania Endava, Nick se numără printre acei oameni care au reușit să rămână ancorați și în albia creativității, ceea ce i-a permis să-și dezvolte în paralel o carieră muzicală de succes. Din postura de Deployment Engineer, Nick a ajuns să participe la crearea unei noi discipline în cadrul companiei – managementul aplicațiilor. Astfel, a ajuns să ocupe postul de șef al Disciplinelor Applications Management și Data și să coordoneze munca a peste 200 de angajați.
„IT-ul este o chestie foarte simplă, însă până la urmă ajungem la aceea că unii oameni o complică”, este de părere Nick.
Pandemia i-a testat toate abilitățile, oferindu-i un nou set de experiențe, care l-au ajutat să-și reseteze obiectivele sale, pentru a putea trece la realizarea lor.
„În pandemie, în muzică am început cu un eșec, chiar dacă era considerat un succes. Trebuia să lansăm un produs muzical, pe care l-am lansat online, pe YouTube. Este vorba de un produs, la care timp de cinci luni a muncit o echipă de 30 de persoane. Planurile pe care le-am avut fixate pentru acest produs nu s-a realizat”, ne spune Nick.
Un alt eșec nu s-a lăsat așteptat. În toamnă, în cadrul unui eveniment de la Teatrul Verde, solistul trupei s-a simțit rău, fiind nevoit să fie chemată salvarea. Mai apoi, după ce și-a propus să participe la un maraton, chiar cu o lună înainte de eveniment, Nick a suferit un accident.
Pandemia și munca la Endava
„La nivel global, sunt multe articole despre haosul și impactul pandemiei asupra companiilor. Unele au dispărut sau și-au sistat activitatea, altele și-au revizuit strategia, cum ar putea lucra de la distanță și s-au automatizat în sectorul lor, acest lucru fiind mai ales în domeniul IT”, spune Nick.
Nici Endava nu a fost scutită de provocările specifice anului pandemic, fiind nevoie de mai multe eforturi pentru a asigura continuarea activităților. Astfel, prima provocare majoră a apărut după ce a fost lansat programul de internship, eveniment care a avut loc cu o săptămână înainte de declararea stării de urgență.
„Trebuia să mobilizăm cei 100 de oameni implicați în program, trebuia să trecem totul pe online. Anual, în ambele ediții ale acestui program participă circa 200 de persoane, ceea ce este enorm și ne consumă destul de mult”, a povestit inginerul IT.
Circa 1.000 de angajați din cadrul companiei au trebuit să fie mobilizați, pentru a fi asigurați cu echipamentele necesare pentru a continua lucrul de la distanță. În plus, multe proiecte au fost puse pe pauză, perioadă ce a durat circa două luni.
„Am demonstrat niște chestii, că în IT se poate lucra independent, că putem avea autonomie și flexibilitate, un timp mai eficient de muncă, mai ales că nu mai trebuia să stăm în ambuteiaje”, susține Nick.
Munca de la distanță, între eficiență și complexitate
„Am observat un efect al muncii de la distanță, peste ceva timp, angajații manifestau semne de oboseală. Era un „overset”, dacă în birourile open space unele mesaje ajungeau mai ușor, pe online era mai complicat”, descrie Nick experiența muncii de la distanță.
Cu toate acestea, nu asta a fost cea mai mare provocare. Nick susține că după o anumită perioadă de timp, percepția între job și viața personală devenea tot mai „ștearsă”, ceea ce îl afecta atât pe el cât și pe colegii din companie.
Toate astea au durat până în luna decembrie, când după luni bune de muncă de la distanță, timp în care compania angajase colegi noi care nu se cunoșteau unii cu alții, a început schimbarea.
De la capăt, resetarea
Astfel, din decembrie la Endava se implementează un model hibrid de lucru, în care angajații vin de câteva ori pe săptămână la birou. Scopul acestui mod de lucru este revenirea totală la munca de la oficiu, lucru care totuși nu este clar când se va întâmpla.
Pe plan personal, Nick și-a resetat tot programul de pregătire pentru maraton, pentru a ajunge la anumite distanțe și performanțe.
Revenirea la birou i-a permis de asemenea să tragă o linie clară în ceea ce ține de job și viața personală.
„Unicul segment pe care nu am luat măsuri ține de muzică. Proiectul e pe pauză, sper ca din octombrie să reîncepem activitatea, să lansăm careva produse interesante”, a mărturisit Nick.
„În momentele dificile, când vrei să faci o schimbare, contează foarte mult să începi de la propria persoană, să te asiguri că ai liniștea și protecția necesară din partea familiei. În momentul când vei simți că te bucuri și de ajutor din partea echipei din care faci parte, respectiv echipa va aduce beneficii organizației, organizația, la rândul său, va aduce beneficii comunității, din care tot noi facem parte. Cu alte cuvinte, lucrurile mici stau la baza lucrurilor mari”, ne-a spune Nick.
În fața publicului de la ediția #ROOFOFFLINE din 12 august, Nick Stropșa a vorbit despre provocările și eșecurile din pandemie și despre felul în care a reușit să le depășească alături de colegii săi. La fel, am aflat și despre experiența altor doi speakeri - Andrei Pînzaru și Dan Untura.
Fii cu ochii pe canalul de youtube AGORA și în curând, vei putea urmări discursurile integrale ale celor trei vorbitori. Iar dacă vrei să te alături comunității noastre și crezi că merită să fim susținuți, poți lua un abonament de Fan, Susținător sau Ambasador AGORA.
Întâlnirea pe acoperiș a avut loc grație partenerilor:
Gold: Animaliens, Endava.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.