Ministerul Educației a publicat Planul-cadru pentru învățămîntul primar, gimnazial și liceal pentru anul de studii 2015-2016. Astfel pentru anul de studii ce urmează, durata este de 33 de săptămîni în învăţămîntul primar, de 35 de săptămîni în învățămîntul gimnazial și liceal, iar în clasele terminale a IX-a și a XII-a, durata anului de studii fiind de 34 de săptămîni. Documentul este obligatoriu pentru toate instituțiile de învățămînt primar, gimnazial și liceal din țară, informează Agora.
Anul de studii va începe pe 1 septembrie 2015 și se va încheia pe 31 mai 2016. Primul semestru se va încheia pe 24 decembrie 2015 iar cel de-al doilea va începe pe 11 ianuarie. În perioada dintre semestre elevii nu merg la școală.
Totodată elevii vor mai avea 4 zile de vacanță în luna octombrie - noiembrie 2015 și 5 zile de vacanță în luna martie 2016. Sesiunea de examene în anul 2016 va avea loc în perioada 2-14 iunie 2016 pentru clasa a IX-a și 2-21 iunie 2016 pentru clasa a XII-a.
Orarul
Minsterul recomandă stabilirea orarului într-un singur schimb. Totodată se recomandă instituțiilor să țină cont de vârsta elevilor, distanța de acasă și durata zilelor în diverse anotimpuri. Durata unei lecții este de 45 de minute iar pentru clasele I în perioada de adaptare - 35 de minute.
Este recomandat de asemenea pauze de 10-15 minute și o pauză mare de 15-20 de minute.
Este reglementată și durata temelor pentru acasă. Astfel pentru clasa I termmenul care nu trebuie depășit este de nu mai mult de o oră, pentru clasele II-a și a III_a - 1,5 ore, iar timpul crește succesiv până în clasa a XII-a, când acest termen ajunge până la 3,5 ore.
Pentru clasa 1, numărul maxim este de 20 de ore în timp ce pentru clasele liceale acest număr ajunge până la 30.
Ore opționale
Pentru clasele primare în lista obiectelor opționale sunt incluse discipline ca Educația economică și antreprenorială, educația ecologică, informatica, religia sau chiar Șahul.
Religia este inclusă în lista disciplinelor opționale recomandate și pentru clasele gimnaziale.
Tot documentul poate fi citit aici.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

CONNECT.IT powered by ENDAVA. Cum se conectează comunitățile IT din 12 orașe din România, Bulgaria, Moldova și Polonia

Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
