Premieră pe piața de capital din RM: Obligațiunile municipale emise de Primăriile Sîngera și Ceadîr-Lunga, subscrise integral cu sprijinul Victoriabank

Premieră pe piața de capital din RM: Obligațiunile municipale emise de Primăriile Sîngera și Ceadîr-Lunga, subscrise integral cu sprijinul Victoriabank

Obligațiunile municipale emise de Primăria orașului Sîngera și Primăria municipiului Ceadîr-Lunga pe 5 august 2021 au fost subscrise integral în mai puțin de o săptămână de la lansarea Ofertei Publice. Acest lucru s-a întâmplat, în premieră, cu susținerea Victoriabank, care a fostintermediar financiar și poate fi considerat un debut de succes pe piața de capital din Republica Moldova.

În urma Ofertei Publice de obligațiuni municipale, lansate de Primăria Ceadîr-Lunga, până pe 11 august 2021, Victoriabank a recepționat zece cereri privind subscrierea obligațiunilor de clasa I (cu termen de circulație de trei ani). Acestea au acoperit volumul total al sumei prevăzute în Prospect și anume 3 milioane de lei. Cu acești bani, Primăria Ceadîr-Lunga planifică implementarea unui proiect de îmbunătățire a infrastructurii drumurilor din municipiu.

Totodată, până pe 11 august 2021, Victoriabank a recepționat 27 de cereri privind subscrierea obligațiunilor municipale de clasa I și de clasa II emise de Primăria orașului Sîngera. Acestea au acoperit volumul total al sumei prevăzute în Prospectul Ofertei Publice de 4,5 milioane de lei (2 milioane de lei obligațiuni de clasa I – cu termen de circulație de doiani, și 2,5 milioane de lei obligațiuni de clasa II cu termen de circulație de trei ani). Cu aceste resurse financiare, Primăria Sîngera planifică să construiască un apeduct în cartierul Sîngera-Revaca.

Publicitate

În aprilie 2021, Victoriabank a fost declaratăînvingătoare a concursurilor demarate de autoritățilelocale privind intermedierea emiterii de obligațiunimunicipale, proiect lansat în premieră în Republica Moldova.

„Ne bucurăm că acest debut pe piața de capital a Republicii Moldova a fost unul de succes. Victoriabanka avut întregul sprijin din partea Grupului FinanciarBanca Transilvania și în special din partea BT Capital Partners, care deține o experiență de peste 15 ani încazul emiterii unor obligațiuni municipale, corporative sau de acțiuni, iar în ultimii cinci ani a fost primulintermediar pe piața de emisiuni de obligațiuni, cu valori de tranzacție de peste 3,5 miliarde de euro. Această inițiativă este încă o dovadă că printreprioritățile Victoriabank este introducerea șipromovarea noilor servicii, produse și tehnologii pe piața financiară din Republica Moldova.”

Natalia Paraschiv, director Trezorerie, Victoriabank

Autor:

De menționat că termenul-limită de subscriere la obligațiunile municipale ale Primăriilor Sîngera și Ceadîr-Lunga a fost stabilit inițial pentru data de 3 septembrie 2021, însă, potrivit unei hotărâri anterioare a Emitentului, emisiunea poate fi închisă anticipat dacă toate obligaţiunile au fost subscrise până la expirarea termenului menţionat în Prospect. Astfel, conform deciziilor Primăriilor Ceadîr-Lunga şi Sîngera din 13august 2021, ofertele publice de emisiuni municipale anunţate au fost calificate drept efectuate și încheiate anticipat cu succes.

Primele emisiuni de obligațiuni municipale din Republica Moldova au fost inițiate de Centrul AnaliticIndependent „Expert-Grup” în cadrulproiectului „Obligațiunile guvernamentale locale - ca măsură de sporire a autonomiei locale”, finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal