INTERVIU | Șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi: Avem nevoie de voință și atitudine promptă din partea autorităților responsabile, dacă vrem să scăpăm de corupție (AUDIO)

INTERVIU | Șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi: Avem nevoie de voință și atitudine promptă din partea autorităților responsabile, dacă vrem să scăpăm de corupție (AUDIO)

Vă prezentăm cel de-al doilea episod de podcast, lansat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI din Bălți în cadrul proiectului „Voices for democracy: un podcast cu conversații anti-corupție”. Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare a populației în raport cu fenomenul de corupție, prin producerea a 24 de episoade de podcast pe probleme legate de buna guvernare, cu participarea a 12 vorbitori americani și 12 moldoveni.

 Acest episod îl are drept protagonist pe domnul Rosian Vasiloi – fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Acțiune și Solidaritate și (proaspăt numit) șef al Poliției de Frontieră. Domnul Vasiloi posedă o experiență de peste 23 de ani în domeniul managementului de frontieră și al politicilor de securitate, fiind cunoscut pentru activismul său și pentru spiritul său de luptător înflăcărat cu corupția la frontieră. În acest episod, domnul Vasiloi ne povestește despre cum a ajuns să facă politică și să lupte cu corupția mare din Republica Moldova, despre motivele de corupție la frontieră, despre contrabanda cu țigări și anabolizante, dar și despre riscul prezentat de regiunea transnistreană în eforturile de combatere a corupției la frontieră. Nu în ultimul rând, discutăm cu domnul Vasiloi despre riscurile de corupție la frontieră cauzate de specificul perioadei pandemice și post-pandemice.

Highlights din intervențiile invitatului:

- Dacă vorbim despre frontieră, este evident factorul uman: problema de integritate, problema de pregătire profesională a personalului care lucrează la frontieră. Nu aș trece cu vederea situația precară cu privire la salarizare, dar, vreau să accentuez că nu toți polițiștii de frontieră au deviat de la câmpul legal și continuă să fie integri. 

- Fenomenul corupției nu începe la frontieră: el devine o continuitate acolo. Reiterez: atunci când mita este la locul ei la MAI, la IGP, și aici orbesc despre conducerea de nivel superior, atunci este evident că și cei din teritoriu nu vor sta într-o parte. Și aici fenomenul corupției are 2 dimensiuni: de sus în jos și de jos în sus. 

- Toate reținerile polițiștilor de frontieră în Moldova au fost făcute de formă. Problema este de fapt una sistemică, și fără o abordare centralizată, noi ne vom bălăci în continuare. 

- În decembrie anul trecut, am făcut publică informația despre o posibilă legalizare a unei scheme cu contrabandă de țigări din Arabia Saudită, tranzit Ucraina și R.M. și mai departe în Marea Britanie. Instituțiile europene au informat autoritățile naționale moldovenești despre această posibilă schemă, care, cu părere de rău, nu au întreprins nimic. Iată de ce avem nevoie de voință și atitudine promptă din partea autorităților responsabile, dacă vrem să scăpăm cu adevărat de corupție.

- Un subiect important este solidaritatea ccetățenilor, societății civile și a presei, ca aceștia să facă presiune pe autorități și să nu admită aceste derapaje.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1103143702&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Podcastul „Voices for democracy” este realizat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, o organizație non-profit din Bălți, care a fost înființată în 2003 de un grup de studenți în drept, pentru a apăra și promova drepturile omului în Moldova.

Printre vorbitorii podcastului vor fi Matthew Stephenson (profesor la Harvard Law School), Susan Rose- Ackerman (profesor la Yale Law School), Nathan Bocks (primarul or. Holland, Michigan), James Wasserstrom (diplomat american) , Danielle Brian (director al proiectului privind supravegherea guvernului - POGO), Kayuyum Koban (consilier la EducationUSA), Matthew Winters (profesor la Universitatea din Illinois), Brian Taylor (profesor de guvern, Michigan), Maggie Lemere (producătoare de film), Chris Flowers (American Councils for International Education), Kevin E. Davis (Director, Transparency International SUA), Olesea Stamate (ex-ministră a Justiției din Republica Moldova), Dan Perciun (deputat în Parlamentul Republicii Moldova), Liliana Nicolaescu Onofrei (ex-ministră a Educației), Ion Pruteanu (Centrul Național Anticorupție), Lidia Sanduleac (Ministerul Afacerilor Interne).

Puteți accesa materialul integral pe pagina de SoundCloud a podcastului: https://soundcloud.com/anti-corruption-podcast.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.