Omul legii: Temerarul de la Pelinia (LONGREAD, FOTO)

Omul legii: Temerarul de la Pelinia (LONGREAD, FOTO)
FOTO: AGORA

După ambuteiajele matinale ale capitalei, cele două ore pe care le-am parcurs până la Drochia au fost o adevărată plăcere. Soare de august, nici prea îndrăzneț, nici prea timid, vânt în păr și curiozitate. Satul Pelinia ne-a întâmpinat primitor cu vâlvă pe străzi, muncitori pe șantiere și tot felul de instituții, nespecifice unei localități rurale, cu ușile deschise îmbietor. Pe o stradă, aparent, centrală, am găsit Sectorul de Poliție, iar pe prag ne aștepta nerăbdător ofițerul superior Dumitru Dancovschi - un bărbat care oscilează între prima și a doua tinerețe, blond și  bine făcut.

După ce am trecut de salutul de curtoazie și specificele întrebări despre cum a fost drumul și dacă am găsit ușor destinația, Dancovschi ne-a invitat în interiorul sectorului de poliție. Am deschis ușa și am simțit imediat un miros de foi proaspăt tipărite. Sectorul era mai mult pustiu, doar trei birouri fiind ocupate de polițiști care munceau.

„Restul sunt în teren”, explică Dancovschi și ne îndeamnă să facem o tură prin toate camerele. Sectorul de poliție de la Pelinia a fost dat în exploatare în luna decembrie 2020, după o renovare capitală. Clădirea a fost dotată cu mobilier și tehnică de birou, devenind astfel mai prietenoasă, vizibilă și accesibilă pentru cetățeni. Renovarea sediului a fost posibilă grație suportului oferit de Uniunea Europeană, în cadrul Strategiei de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020, în cadrul obiectivului de implementare a activității polițienești comunitare, iar costul total al lucrărilor a constituit peste 6,5 milioane lei. 

Această schimbare era aproape vitală pentru buna funcționare a sectorului de poliție, spune Dancovschi.

„E mult mai simplu și mai plăcut de muncit pentru că avem alte comodități acum”.

„Anterior am stat într-un sediu al fostului oficiu poștal, făcut în anul 1965. O porțiune era parțial demolată, aveam două birouri. Nu era încălzire, era o sobă pe mijloc. Iarna aprindeam focul de dimineață cu lemne și cărbune, mai ieșea fum, dar dacă venea o doamnă cu un copil îi ziceam să aștepte să mai punem pe foc”.

Dumitru Dancovschi. ofițer superior al Sectorului de Poliție nr.2 Pelinia

„Dacă știam că în ziua aceea vom fi doar noi la birou, nu mai făceam focul, lucram mai îmbrăcați”, povestește omul legii. 

Dumitru Dancovschi este ofițer superior al Sectorului de Poliție nr.2 Pelinia, iar prima sa interacțiune cu sistemul a avut loc în anul 1999. Din septembrie 2016, activează în funcție de comisar și conduce un sector care cuprinde patru primării - șase localități și trei complexe de vile. Altfel spus, Dancovschi, alături de colegii săi, stă la straja liniștii și siguranței pentru aproximativ 20.000 de oameni.

Totuși, spune comisarul, decizia de a deveni om al legii a venit mai degrabă dintr-o dorință puerilă de a căuta adevărul și dreptatea decât dintr-un vis care i-ar fi marcat copilăria:

„Când eram eu mic, era așa o tendință: toți voiau să fie șoferi. La fel și eu. Am mai crescut și mi-am schimbat viziunea, pentru că am învățat în anii cei grei, anii 90. Pe atunci deja înțelegeam că e dezordine în mai toate localitățile”.

Eu m-am născut la sat și, după cum știți, dacă la sat se face ceva - zvonul e mare. Dar chiar și așa, făptașii nu se găseau. Eu încă de atunci mă gândeam: chiar e așa de greu de găsit vinovații?”

Dumitru Dancovschi. ofițer superior al Sectorului de Poliție nr.2 Pelinia

De aici și până la Colegiul de Poliție nu a fost decât un pas. Dancovschi își trăiește viața ca pe o provocare și spune că de fiecare dată când a avut în față căi ușoare le-a ocolit și s-a aventurat spre misiunile grele, despre care știa că îl vor căli și îl vor determina să se descopere în permanență. 

„Am participat la concurs la Colegiul de poliție, am devenit învingător din prima, deși erau șapte persoane pe un loc. A fost ca o provocare, având în vedere că sunt dintr-o familie în care mama e de naționalitate ucraineană, iar tata e moldovean. Acasă vorbeam ucrainește, la școală - în rusă, iar la Colegiu am avut de ales între grupa rusă și cea română și am ales cu predare în limba română”, povestește comisarul.

După ce ne-a prezentat toate încăperile și ne-a explicat destinația fiecărui birou, Dancovschi ne-a invitat să-l însoțim la muzeul din localitate, unde urma să aibă o întrevedere cu directoarea.

„Vrem să discutăm care este situația la ei, să vedem cu ce putem ajuta, cum putem asigura ordinea. Încerc să mențin legături cu reprezentanții tuturor instituțiilor care funcționează în localitate pentru a reuși să țin mâna pe pulsul comunității. La noi muzeul este neobișnuit, o să vedeți acuș”, spune omul legii cu un ton din care se întrezărea, fără prea mult efort, o notă de mândrie. 

Chiar alături de sectorul de poliție, o clădire cu câteva nivele avea ușile larg deschise, iar de pe prag o femeie zveltă și brunetă ne invită să intrăm. Muzeul de la Pelinia s-a dovedit a fi, într-adevăr, o mică operă de artă în inima unei localități rurale din nordul țării.

Săli mari și mici, obiective vechi și mai noi, elemente de decor și piese vestimentare, toate ne-au făcut să amețim de atâta informație și culoare. 

Discuțiile dintre ghid și comisar au fost scurte și, se vede, foarte productive. După ce am părăsit muzeul, Dancovschi a spus:

„Luna august este luna în care noi încercăm să stabilim un plan de acțiuni cu instituțiile care sunt cel mai des vizitate de elevi. Acum ei sunt în vacanță, dar când revin la studii, cu toții vor fi în căutare de activități extrașcolare. Mă bucură faptul că Pelinia este un sat tânăr și foarte-foarte activ”.

Următoarea vizită planificată pe agenda comisarului era la biblioteca din localitate, unde anterior au fost livrate mai multe pliante cu privire la regulile de circulație, regulile de comportare în spațiul public dar și pliante care vizau violența în familie. La bibliotecă câțiva copii citeau, iar două femei tinere aranjau cărțile pe rafturi, conform unui principiu doar de ele știute. 

Dancovschi s-a luminat la față când a auzit că cea mai mare dintre pliante au fost distribuite cititorilor. Bărbatul recunoaște că lectura are un loc aparte în viața sa.

„Eu am constatat cu tristețe că generației în creștere nu-i prea place să citească. Știți cum îmi dau seama? Oamenii care nu citesc greu își formulează gândurile, greu se exprimă, nu mai vorbesc de scris. Iată vine un adolescent sau un tânăr să scrie o lămurire, păi în ceea ce e scris pe foaie e greu să găsești sens. Asta e trist”, spune bărbatul mângâind cu degetele câteva cărți de pe o etajeră. 

Comisarul de la Pelinia își face meseria cu drag. O spune el, o spun și oamenii din sat. După plecarea de la bibliotecă, Dancovschi are o întâlnire cu primarul și cu asistenta socială. Drumul spre Primărie ne ducem printr-un parc uriaș, bine dotat cu teren de joacă pentru copii, cu scenă pentru concerte și chiar cu un observator.

La terenul de joacă, o femeie își dădea în scrânciob cele două nepoțele gemene. Polițistul i-a dat binețe și a întrebat-o cum îi merg treburile. Femeia a mulțumit, apoi a început să se plângă de faptul că pandemia a închis grădinițele, iar cele două nepoțele au rămas în grija ei. 

„Tare-s zbânțuite”, adaugă femeia trăgând de lanțul de fier al leagănului cu și mai mult elan.

Comisarul a întrebat-o dacă a mai rezolvat un conflict mai vechi care se iscase între ea și unul dintre vecini:

„Aaaa, da, s-a rezolvat. De când au venit polițiștii nu i-am mai auzit să se bată și nici să facă gălăgie”, răspunde femeia privindu-l cu recunoștință pe Dancovschi.

La câțiva metri distanță, pe scaunele din lemn din fața unei scene destul de mari, un tânăr privea un film pe ecranul telefonului. Polițistul s-a apropiat și l-a întrebat de ce nu e la muncă, iar tânărul a bolborosit ceva agale, apoi spune apăsat că are zi liberă. 

Îndreptându-ne spre Primărie, comisarul de la Pelinia mi-a povestit că înainte de a se angaja pe sector, a făcut practica ca instructor în luptele corp la corp. L-am întrebat dacă infractorii ar trebui să-i știe de frică, el a râs, apoi a răspuns, mai în glumă, mai în serios:

„Infractorii nu trebuie să se teamă, dar trebuie să știe că suntem cu ochii pe ei”. 

Apropo de infracțiuni, una dintre mândriile personale ale lui Dancovschi ține de faptul că pe parcursul ultimilor cinci ani pe sectorul pe care îl gestionează s-a atestat o scădere a infracționalității cu 50%. Așa arată „tabloul criminalistic” al raionului în care activează Dancovschi. Datele analizate de AGORA arată că, din 2016, numărul de infracțiuni comise anual s-a diminuat.

„Până la ziua de azi avem 20 de infracțiuni de la începutul anului. Anul acesta predomină infracțiunile din domeniul transportului, cele mai multe cauze fiind conducerea mașinii în stare de ebrietate. Din 11 infracțiuni de conducere în stare de ebrietate, doar o persoană este din localitate, restul sunt în tranzit prin sat”, explică bărbatul. 

Ca și în mai toate localitățile rurale din Moldova, și la Pelinia furturile sunt cap de listă la capitolul infracțiuni:

 „Am avut serii de furturi – a fost documentată o grupare criminală, iar persoanele au fost reținute și deja își ispășesc pedeapsa. Furau din magazine, de la persoanele înstărite care sunt plecate peste hotare. Ei luat obiecte de uz casnic, bijuterii, bani, tot ce nu era foarte voluminos ca să le poată scoate. Lumea e energică la noi. Localitățile sunt mari, au tangență diferită de alte localități din raion pentru că orașul Bălți e aproape, mulți dintre ei muncesc la Bălți, fac acolo ceremonii, apoi vin veseli în localitate și noi avem de lucru”.

AGORA a consultat un raport elaborat în 2020 de Institutul de Politici Publice, cu ajutorul Asociației Promo-LEX și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, care a analizat activitatea poliției comunitare. Autorii au chestionat respondenți din trei raioane ale țării (grupul de bază), din nord, sud și centru, și au comparat răspunsurile lor despre polițiștii de sector cu răspunsurile localnicilor din alte trei raioane (grupul de control). Datele cantitative arată că top trei probleme care îi îngrijorează cel mai mult pe cetățeni sunt similare în grupul de bază și în grupul de control, fiecare al doilea intervievat menționând că este îngrijorat în foarte mare măsură/în mare măsură de următoarele aspecte: câinii vagabonzi (56% în grup de bază, 60% grup control); numărul mare de dependenți de alcool (54,8% în grup de bază, 58,8% grup control) și încălcarea regulilor de circulație/accidente rutiere (54,5% în grup de bază, 46,1% în grup control). Au fost intervievați și polițiști, care au spus că principalele trei probleme se referă la numărul mare de dependenți de alcool, încălcarea regulilor de circulație și furt din locuințe.

În cale ne-au ieșit mai mulți oameni care l-au salutat pe Dancovschi, iar pe fețele lor am citit respect. L-am întrebat pe comisar dacă respectul e o chestie care se cere sau care se câștigă. El m-a privit peste umăr preț de câteva secunde, apoi a răspuns:

„Este greu de spus care este imaginea polițistului comunitar în societate. Diferite pături sociale îi percep diferit. Adolescenții, de exemplu, nu prea știu cine sunt polițiștii, mai ales că în pandemia nu prea am avut ocazia să mergem cu vizite informative în instituțiile de învățământ. Nu am putut să le povestim ce înseamnă poliția comunitară, cu ce ne ocupăm, ce drepturi au ei, ce obligații au ei. Ne folosim de rețelele de socializare, de grupurile pe care le au fiecare localitate și apoi urmărim reacția. Reacționează doar părinții, din tineri nimeni nu interacționează”.

„Oamenii chiar și azi când văd polițistul se gândesc că vor fi pedepsiți. Noi încercăm să luptăm cu această idee și să le explicăm că de multe ori polițiștii au scopul de a preveni. Respectul se câștigă prin implicare personală, calitativă, prestarea serviciilor calitative”.

Dumitru Dancovschi. ofițer superior al Sectorului de Poliție nr.2 Pelinia

AGORA a încercat să compare spusele lui Dancovschi despre polițistul de sector cu datele statistice. Același raport al IPP arată că cei mai mulți dintre moldovenii chestionați au știut unde e sectorul de poliție, dar aproape jumătate nu-și cunosc polițistul comunitar. Circa un sfert dintre respondenți îl cunosc personal pe omul legii. Cu toate acestea, în localități polițistul se bucură de foarte multă încredere sau cel puțin o doză de încredere din partea oamenilor.

Ajunși la Primărie am intrat în cabinetul primarului. Polițistul l-a întrebat pe primar care sunt doleanțele pentru următoarea perioadă, apoi a notat cu străduință câteva repere într-o agendă cu copertă groasă. Unul dintre subiectele abordate a vizat și cadrele insuficiente din poliție. Dancovschi a precizat că, potrivit statelor de organizare, sectorul dispune de nouă funcții vacante.

„Când am venit la sector – erau cinci angajați. În 2016, era insuficiență de cadre. Conducerea IGP a ordonat să alegem oameni din localități, deoarece ar fi bine să deservească satul o persoană din localitate sau din localitatea de alături, cu studii în domeniu sau studii juridice, pentru a putea interveni corect. Mai întâi am discutat cu persoanele care au activat anterior în sistem. Au apărut cadre noi. Am selectat trei funcții de ofițeri din investigație chiar de aici din Pelinia”, explică bărbatul.

Comisarul povestește că pentru a reuși să convingi o persoană cu studii juridice să activeze într-o localitate rurală este nevoie de timp, dar și de un plan strategic de acțiune:

„De exemplu, în localitatea Hăsnășenii Noi este un personaj interesant pe care l-am analizat timp de câțiva ani. El avea studii juridice și mergea la munci peste hotare. Soția sa - profesoară. A fost delegată în localitate de la universitate. Am analizat profilul lui, am urmărit, era interesant, retras, autoritar, corect în acțiuni, soția la fel – cu autoritate. L-am convins să vină să activeze la sector. Acum muncește și e mulțumit”.

După discuția cu primarul, Dancovschi a bătut la ușa asistentei sociale cu care s-au înțeles din priviri că trebuie să meargă la una dintre familiile social-vulnerabile, care are la întreținere doi copii minori, iar soțul este violent.

I-am însoțit și noi, ia realitatea pe care am descoperit-o în dosul unei porți din fier, acoperită cu două covoare persane, ne-a lăsat un gust amar. În curte se instalase un mic haos, iar în capul ușii, doi copii de aproximativ 9 și 12 ani i-au anunțat pe cei doi musafiri că „tata e la magazin”, iar „mama a plecat de ieri de acasă”.

Asistenta socială le-a mai adresat copiilor câteva întrebări, iar comisarul a notat câteva dintre declarațiile făcute de aceștia. Am părăsit această familie într-o liniște deplină care a durat mai multe minute. În timp ce ne întorceam spre sectorul de poliție, Dancovschi mi-a explicat că familia are un loc deosebit în sufletul său, de aceea îi este greu să vadă asemenea tablouri triste, chiar și după atâția ani de experiență.

„Recunosc că familia unui polițist duce lipsa lui. Vă imaginați dacă la 6:30 ies din casă, cred că nu voi trezi copiii din somn. Deseori se întâmplă că mă sună soția în timpul zilei și spune că fiica de 9 ani o întreabă: Da ce tata nu mai vine acasă? Se întâmpla că ieșeam dimineața devreme și veneam seara târziu și nu ne intersectam câteva zile. Bine că mai sunt rețelele de socializare și mai discutăm. Dar discuția e discuție, dar copiii au nevoie de prezență. Fiul meu are 17 ani, e mare deja, dar fiica mă așteaptă uneori să vin de la lucru ca să îi dau un pup”, spune bărbatul. 

 Ajunși în fața sectorului am mai schimbat câteva fraze, apoi l-am lăsat să bifeze și alte sarcini „rămase restante”. Am descoperit la Pelinia unul dintre oamenii care a decis să sfințească locul în care trăiește. Fără să aștepte laude, fără să ceară recompense, fără să aștepte recunoaștere. Comisarul Dancovschi și-a ales un drum pe care l-a pavat cu dăruire și pe care îl urmează în pofida greutăților și a tentațiilor care vin, inevitabil, pe parcurs. 

Mi-a spus că dacă s-ar întoarce la punctul de start, ar trage mai adânc aer în piept, și-ar oferi mai multă încredere și ar parcurge același traseu. Pentru că în ziua în care veșnicia s-a născut la sat, cineva avea grijă de liniște și de ordine...

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Omul legii: Ploi, pâine și ipotecă. O zi alături de comisarul din Șerpeni (LONGREAD, FOTO)

Omul legii: Ploi, pâine și ipotecă. O zi alături de comisarul din Șerpeni (LONGREAD, FOTO)

Omul legii: Ce l-a făcut pe un comisar de la Căinari să „se rețină” un sfert de secol în sistem (LONGREAD, FOTO)

Omul legii: Ce l-a făcut pe un comisar de la Căinari să „se rețină” un sfert de secol în sistem (LONGREAD, FOTO)

Omul legii. Versiune de (să te) Mîndrești (LONGREAD, FOTO)

Omul legii. Versiune de (să te) Mîndrești (LONGREAD, FOTO)

Reforma Poliției 2016–2020. Promo-LEX: puține realizări, multe restanțe

Reforma Poliției 2016–2020. Promo-LEX: puține realizări, multe restanțe

Trei tornade au lovit vestul Germaniei. O persoană a murit, iar câteva zeci au fost rănite (VIDEO)

Trei tornade au lovit vestul Germaniei. O persoană a murit, iar câteva zeci au fost rănite (VIDEO)

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.