
Festivalul Moldo Crescendo, ediția a VI-a, trage linia: Orchestră de coarde din 20 de membri, expoziție de pictură și vin (FOTO)
Sâmbătă, 14 august, pilonii și tavanul de beton ai fostei uzine de tractoare de pe teritoriul actualului Digital Park s-au transformat într-o veritabilă sală de concerte. A fost instalată o scenă, 600 de scaune, sonorizare și lumini. Invitații au savurat vin, înghețată, miere, dar și o extraordinară expoziție cu tablourile artiștilor autohtoni − peste toate s-a așternut muzica clasică interpretată cu multă măiestrie de orchestra de coarde Moldo Crescendo. Concertul final a fost încununat cu mult succes, aplauze și ovații din partea publicului, muzicieni încântați, iar după 2 ore de muzică publicul încă striga „Bis!”
・
„Cel mai mult m-a mirat că auditoriul din Moldova este unul tânăr, în Italia când mergeam o dată pe lună la sălile mari ale artei, puteai vedea doar oameni de la 40 în sus care sunt pasionați de muzica clasică, nu și la noi. O sală enormă de tineri până la 40, care ascultă și scandează bravo in picioare. Asta da, mândrie.” - așa și-au descris impresiile post-eveniment, pe Facebook, internauții care au acceptat provocarea artiștilor de a se deconecta, pe durata concertului, de la Internet, și a se conecta la muzică.
Ediția a 6-a a festivalului a constat din 7 concerte și motto-ul „Să ne deconectăm de la Internet și să ne conectăm la oameni și muzică”. Șapte concerte în locații diferite, public diferit, stări și emoții diferite. În Chișinău, dar și în afara lui, 4 concerte cu plată și 3 concerte cu intrare liberă.
Pentru închidere, muzicienii și-au unit forțele și au creat, în premieră pentru festival, o orchestră de coarde din 20 de membri, care a cântat fără dirijor, solist și prim-violonist fiind Dan-Iulian Druțac. În prima parte s-a cântat „Preludiu la unison” de George Enescu și „Serenada” de Antonin Dvorak. În partea a doua, muzicienii au dedicat „Pavana pentru o prințesă decedată”, de Maurice Ravel, lucrătorilor medicali care au luptat cu virusul Covid-19 și persoanelor decedate în pandemie. Concertul s-a încheiat cu „Anotimpurile” de Piazzolla - Desyatnikov, o prelucrare contemporană a anotimpurilor de Vivaldi și Piazzolla, care a stârnit atât nedumeriri, cât și ovații.
Festivalul din acest an, cât și alte proiecte marca Moldo Crescendo sunt susținute lunar pe contul lor de Patreon, care la moment numără 100 de abonați, detalii - aici: patreon.com/moldo_crescendo
Urmează alte evenimente frumoase despre care vă puteți informa pe pagina de Facebook a festivalului.