Ieri a avut loc un eveniment organiza de echipa proiectului Tempus „Enhancingthe University Autonomy în Moldova” finanțat de Comisia Europeană. Larisa Bugaian, care deține funcția de Prim-prorector la UTM a prezentat un Proiect de restructurare a sectorului învățământului superior în Republica Moldova, unde a fost propusă reducerea semnificativă a numărului universităților finanțate de stat. Ministerul învățământului a venit cu precizări în privința reflectării eronate a acestei inițiative.
În unele surse media au apărut informații referitor reducerea semnificativă a numărului universităților finanțate de stat, ca urmare a reducerii numărului de studenți și cererii reduse a angajaților cu studii superioare pe piața din Republicii Moldova.
„În 2-3 ani vom avea doar 7 universități publice: 3 specializate (USMF, UTM și ASEM), una generalistă (USM) și 3 regionale - la Bălți, Cahul și Tiraspol, finanțate sută la sută din bugetul de stat. Este o necesitate imperios necesară Moldovei, spun experții. Pentru a-și păstra studenții, țara noastră trebuie să asigure învățământ de calitate. Calitatea poate fi oferită de universități de calitate, finanțate ca la carte. Acesta este mesajul Ministerului Educației, care a prezentat astăzi un Proiect de restructurare a sectorului învățământului superior în Republica Moldova.
Din 2009 încoace, numărul de studenți moldoveni a scăzut cu 25%. În 2013 - 21% din locurile planificate de universități nu au fost acoperite; în 2014 - deja 35%. Tendința se menține, având în vedere situația demografică, dar și ofertele generoase de burse ale țărilor străine pentru moldoveni, dar și dubla cetățenie sau liberalizarea regimului de vize. Aveți nevoie urgentă de restructurarea sistemului de învățământ superior și timpul nu vă e complice” - a insistat John Reilly, expert extern în cadrul proiectului de Restructurare a sectorului învățământului superior în RM, la o sesiune de dezbateri cu managerii universitari, care a precedat o conferință de presă pe marginea subiectului”, scrie studentie.md.
Pe de altă parte Ministerului Educației vine cu precizarea că:
„Rezultatele proiectului menționat reflectă în mod exclusiv opinia și viziunea experților participanți în proiect și, chiar dacă în anumite aspecte coincid cu viziunea strategică a ministerului, ele nu pot fi nicidecum atribuite Ministerului Educației ca „Proiect de restructurare a sectorului învățământului superior în Republica Moldova”, așa cum a fost prezentat greșit în presă;
Ministerul Educației a furnizat informațiile necesare analizelor efectuate de echipa de experți a proiectului, dar nu a participat în niciun fel la elaborarea soluțiilor propuse de aceștia;
Ministrul Educației, Maia Sandu, care a participat la o bună parte a evenimentului, a precizat în intervențiile publice ocazionate de dezbaterea soluțiilor propuse că este și opinia ministerului că investițiile publice în sectorul învățământului superior pot fi și trebuie cheltuite mai eficient,precum și că procesul de reorganizare instituțiilor de învățământ superior poate elibera o parte din resursele financiare necesare investițiilor pentru creșterea calității formării profesionale în universitățile din Republica Moldova.”