
Aflat în arest la domiciliu, jurnalistul Roman Protasevici anunță că va lansa un nou proiect media unde se va axa pe un „dialog cu autoritățile bieloruse”
Fondatorul canalului de Telegram Nexta, jurnalistul Roman Protasevici a anunțat marți, 17 august, pe Twitter că va lansa un nou „proiect de autor”. În anunțul dat, fostul opozant al regimului de la Minsk a promis că va prezenta „o mulțime de lucruri interesante, în special persoane din interior, exclusivități și opinia autorului”. Mai mult, acesta mai susține că se va referi și la actele de grațiere a participanților la „revoluția eșuată” care s-au pocăit de acțiunile lor, scrie portalul rus Kommersant.
・
Este vorba de canalul de Telegram SPRAVA, unde a fost publicată deja și prima postare. Aceasta anunță despre faptul că autoritățile din Belarus sunt gata să îi ierte pe participanții de la „revoluția eșuată”, care se „pocăiesc” pentru acțiunile lor. Motivul prezentat este că autoritățile înțeleg că „timpul răzbunării” a trecut și că sunt gata „să intre în dialog” cu foștii protestatari, mai scrie Protasevici.
Potrivit sursei, liderul mesei rotunde a forțelor democratice din Belarus, Iuri Voskresensky „a prezentat deja lista celor 100 de persoane care s-au pocăit pentru acțiunile lor”, printre care se numără și bloggerul Igor Losik, a cărui șanse de a fi grațiat „sunt destul de reale”. Mai mult, potrivit lui Voskresensky, prioritate în lista celor care urmează să fie grațiați o au jurnaliștii, bloggerii, activiștii civici și activiștii pentru drepturile omului. SPRAVA susține că aceștia ar putea fi eliberați înainte de sfârșitul anului curent.
„Timpul răzbunării a trecut. Autoritățile au înțeles acest lucru și sunt deschise dialogului. Condiția este una foarte simplă – să îți admiți propriile greșeli și propria vinovăție. Dacă practica de recunoaștere a propriilor greșeli și a vinovăției va fi deveni tot mai răspândită, ne putem aștepta la eliberarea mai multor persoane”, este scris în aceeași postare.
Jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat de autoritățile de la Minsk în luna mai a anului curent, după ce un zbor al companiei Ryanair, care se afla pe ruta Atena-Vilnius a fost forțat să aterizeze la Minsk, pe motiv că la bordul aeronavei s-ar afla o bombă. Alerta care s-a dovedit a fi una falsă, a servit drept pretext pentru arestarea fostului editor al canalului de Telegram Nexta și a prietenei sale, Sofia Sapega. În urma acestor acțiuni, SUA și UE au aplicat mai multe sancțiuni regimului de la Minsk.
În Belarus, pe numele lui Roman Protasevici a fost deschis un dosar penal în care acesta este acuzat de organizarea unor proteste în masă, care au tulburat ordinea publică. Alte două dosare au fost deschise și pe numele Sofiei Sapega. Potrivit presei din Belarus, cei doi ar fi făcut o înțelegere cu anchetatorii, în schimbul căreia au fost lăsați în arest la domiciliu.
Anterior, Protasevici a apărut la televiziunea de stat în cadrul unui interviu, calificat a fi regizat de guvernele occidentale, în care l-a lăudat pe Lukașenko și a declarat că regretă faptul că a fost implicat în organizarea protestelor la scară largă.