Fostul președinte afghan, Ashraf Ghani a oferit noi detalii despre fuga sa din țară, după ce talibanii au ocupat și capitala Kabul fără a întâmpina rezistență din partea forțelor armate ale guvernului său. Într-un live transmis pe Facebook, fostul oficial susține că a fost obligat de forțele sale de securitate să părăsească țara din cauza riscului de a fi executat de talibani, scrie BBC.com.
Acesta a declarat că atunci când talibanii au descins în palatul prezidențial de la Kabul, aceștia „au început să mă caute în fiecare cameră”. În același timp, fostul șef de stat al Afganistanului a negat acuzațiile aduse de ambasada Rusiei cum că ar fi luat cu sine aproximativ 123 de milioane de lire sterline, atunci când a fugit din țară.
„Nu am fost lăsat nici măcar să îmi schimb încălțămintea”, susține Ghani. Acesta mai susține că dacă ar fi rămas, la Kabul ar fi vărsări de sânge. Fostul oficial a mai precizat că este în discuții cu fostul vicepreședinte și un ex-președinte al Afganistanului, în vederea unei posibile reveniri în țară.
Primele proteste împotriva regimului taliban, soldate cu trei morți
Cel puțin trei oameni au fost uciși de talibani în cadrul unor proteste organizate împotriva noului regim. Totul s-a întâmplat în orașul Jalalabad, acolo unde câteva zeci de persoane au ieșit în stradă purtând drapelul fostului guvern de la Kabul.
Unul dintre primele proteste împotriva talibanilor. Afganistan, orașul Jalalabad. Captură video Reuters.
La Kabul situația se agravează în continuare după ce soldații talibani au început să tragă în aer și să lovească în mulțimea care se deplasează spre aeroport, cu biciurile sau cu paturile armelor din dotare. În replică, un oficial taliban a confirmat că s-au tras câteva focuri în aer pentru a dispersa mulțimea din afara Aeroportului din Kabul, dar a declarat pentru Reuters că „nu avem intenția de a răni pe nimeni”.
Situația de pe aeroportul de la Kabul s-a ameliorat, susțin unele surse oficiale, după ce SUA au confirmat că au evacuat până astăzi cel puțin 5.000 de persoane. Chiar și așa, unele avioane trimise de guvernele occidentale pentru a asigura evacuarea propriilor cetățeni, nu au reușit să aterizeze ori au decolat fără pasageri la bord, întrucât nu a fost posibilă controlarea mulțimilor.