
Ilan Șor solicită Parlamentului să fie audiat pe subiectul furtului miliardului
Președintele Partidului Șor, Ilan Șor, cere Parlamentului să fie audiat vineri, 20 august, pe tema devalizării sistemului bancar moldovenesc. Solicitarea vine în contextul în care Biroul Permanent al legislativului a decis să organizeze în cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului audieri privind progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.
・
Într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor declară că este singurul deținător de informații despre recuperarea banilor sustrași de pe urma fraudei bancare.
„Discursul meu va conține trei teze. Teza cu numărul unu: Ce s-a întâmplat cu adevărat? Teza cu numărul doi: De ce s-a întâmplat asta? Iar teza cu numărul trei este cea principală: Cum poate fi rezolvată această problemă, astfel încât banii să ajungă cât mai repede în buget? ”, a declarat Ilan Șor.
Liderul Partidului „ȘOR” a mai menționat că după dezvăluirile pe care ar vrea să le facă în cadrul audierilor, va solicita crearea unei comisii parlamentare, care să monitorizeze punerea în aplicare a planului său privind returnarea banilor în buget și să contribuie zilnic la realizarea acestui plan.
La sfârșit de aprilie, Ilan Șor a organizat o conferință de presă, în care a spus, de pe un ecran, că nu el a furat miliardul. Ulterior, politicianul a trimis scrisori la Procuratura Generală și la Banca Națională a Moldovei, spunând că este gata să întoarcă în bugetul statului banii care i se impută în proces. Șor menționa atunci că acest lucru poate fi privit ca un test de sinceritate pentru autorități, dar și pentru întreaga clasă politică.
Menționăm că Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015. În 2017, a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Pedeapsa va intra însă în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se declară nevinovat, acesta a părăsit Republica Moldova în iunie 2019.
În instanța de apel, examinarea dosarului a fost amânată de zeci de ori. Iar la finele anului 2020, o judecătoare din completul de la Curtea de Apel Cahul și-a depus cererea de demisie.