Stoianoglo se adresează Curții Constituționale și critică acțiunile Maiei Sandu: Procuratura nu va accepta indicații și nu va acționa la ordin sau emoții (VIDEO)

Stoianoglo se adresează Curții Constituționale și critică acțiunile Maiei Sandu: Procuratura nu va accepta indicații și nu va acționa la ordin sau emoții (VIDEO)

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a criticat acțiunile președintei Maia Sandu, calificându-le drept ingerință în sistemul de drept. Acesta a declarat că nu va demisiona din funcție, menționând că se va adresa Curții Constituționale în vederea controlului constituționalității includerii procurorului general în componența Consiliului Superior de Securitate. Președinția nu a reacționat, deocamdată, la aceste declarații. Alexandr Stoianoglo a mai anunțat că Procuratura se va adresa Comisiei de la Veneția, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni, Asociației Internaționale a Procurorilor și corpului diplomatic al Republicii Moldova pentru a le solicita opinia în contextul modificărilor legislative ce țin de Legea Procuraturii. 

„În toată această perioadă doamna președinte nu a binevoit să se intereseze despre starea lucrurilor din procuratura, despre problemele cu care ne confruntam sau cum ar putea să ne ajute pentru a redresa situația. Toată colaborarea și interesul domniei sale s-a rezumat la problema anchetării unor persoane și la dosarele individuale. Exact după acest scenariu se derulau și ședințele Consiliului Suprem de Securitate care se convoca strict pentru ca procurorul general să fie raportor de serviciu pe dosarele sensibile și, în speță, individuale”, a declarat procurorul general.

Alexandr Stoianoglo a menționat că nu ar avea nici un motiv să demisioneze din funcție. Totodată, acesta a adus critici la adresa șefei statului.

Publicitate

„Apogeul a fost atins la ultima ședință a CSS, organizată peste noapte, la care au fost invitați și conducătorii procuraturilor specializate. În toată cariera mea de procuror, este pentru prima dată când un șef de stat cheamă șefii procuraturilor specializate la raport. Și-a permis, cred, doar Plahotniuc. Potrivit legii, Procuratura poate fi reprezentată la CSS doar de către unui dintre conducătorii săi”, a spus Alexandru Stoianoglo.

„Mă adresez către președintele statului cu îndemnul de a repune activitatea Consiliul Superior de Securitate în albia legalității. Concomitent, ne adresăm Curții Constituționale cu o sesizare pentru controlul constituționalității includerii procurorului general în componența Consiliului Superior de Securitate. În ultima perioadă, guvernarea și-a permis o serie de insinuări și acuzații la adresa mea personală, dar și a instituției pe care o conduc. Criticile sunt inerente unei societăți democratice și să știți că ele nu m-au afectat sau intimidat întrucât toate acțiunile și deciziile pe care le iau sunt în câmpul legii”, a menționat procurorul general.

Anterior, deputatul PAS Dumitru Alaiba PAS a sugerat că procurorul general ar trebui să-și dea demisia, iar președinta Maia Sandu a criticat în repetate rânduri activitatea acestuia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal