„Proiectul este cu adevărat inacceptabil. (...) Funcțiile care sunt ocupate urmare a unui concurs se bucură de o independență și de o credibilitate mai mare. Înțelegem că sunt și au existat anumite probleme, mai ales în partea de ține de concursurile organizate de Parlament, însă tocmai în cazul în care există o majoritate care este un confortabilă ar putea să se încerce un exercițiu autentic și veritabil de concurs, altfel ar putea să apară suspiciuni precum că funcția nu este scoasă în concurs, doar pentru a nu da altor persoane posibilitatea să încerce șansa și să participe”, a declarat Mariana Kalughin, expert în cadrul Transparency International Moldova.
Deși spune că este de acord cu această opinie, deputata Olesea Stamate declară că organizarea unui concurs pentru șefia CNA nu ar fi potrivită pentru realitățile din Republica Moldova.
„Nu vrem să călcăm pe greblele pe care am călcat inclusiv și noi, fiind parte a unor comisii de concurs, nu doar pe platformă parlamentară. (...) Este foarte greu în momentul în care organizezi un concurs să obții informații relevante despre candidați, de la instituțiile publice care pot să îți ofere această informație, atâta timp cât instituțiile funcționează așa cum funcționează. Am simțit-o pe pielea proprie la concursul pentru procurorul general. Atunci te trezești cu candidați care sunt aparent curați, care vin din instituția respectivă și ar merita, la nivel de imagine, să fie promovați, dar ulterior să afli că în spatele acestei persoane stă X, Y, Z sau că persoana respectivă are atâtea schelete, despre care informația nu ți-a fost livrată de organele respective”, a declarat deputata PAS.
Proiectul privind modificarea Legii CNA propune ca directorul CNA să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.
Autorii proiectului menționează că aprobarea prezentului proiect de lege va permite implicarea plenară a CNA în realizarea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia și exercitarea atribuțiilor în domeniul combaterii corupției. Proiectul a fost votat în prima lectură.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.