Astăzi se împlinesc 31 de ani de la proclamarea Republicii Găgăuze, apărute în urma conflictelor de la sudul Republicii Moldova, susținute în special de autoritățile de la Moscova. La 19 august 1990, la Comrat s-a desfășurat primul Congres al deputaților poporului din partea de sud a Moldovei care a proclamat Republica Găgăuză, însă nu în componența noului stat suveran Republica Moldova, ci în cea a Uniunii Sovietice.
Context istoric
La sfârșitul anilor 1980, procesul de dezintegrare a Uniunii Sovietice era în derulare, ceea ce ducea la o încercare a republicilor unionale să-și declare independența. În paralel, conducerea de la Moscova acționa în vederea evitării unor asemenea mișcări, din moment ce asta ar fi însemnat, inevitabil, sfârșitul URSS. În aceste condiții, RSS Moldova nu a fost o excepție.
Declanșarea mișcărilor secesioniste pe teritoriul Moldovei a fost decisă de Moscova prin anunțul președintelui Sovietului Suprem al URSS, care declara delegației Chișinăului că „dacă veți mai insista asupra problemei independenței, vă vom organiza două republici”. În acest sens, în anii 1989-1990, la Tiraspol și Comrat au apărut primele semne ale unor viitoare conflicte.
Astfel, la 12 noiembrie 1989, la Comrat, a avut loc primul „Congres al poporului găgăuz” care a proclamat Republica Socialistă Sovietică Autonomă Găgăuză în componența RSS Moldovenești. Nemulțumiți de tendințele elitei de la Chișinău de a se desprinde de URSS și „speriați” de o posibilă reunificare cu România, găgăzuii au recurs la proclamarea unei noi republici, de această dată în componența URSS.
La 28 octombrie 1990, Stepan Topal ajunge deputat în Sovietul Suprem al Republicii Găgăuze, peste trei zile, fiind ales în calitate de președinte al acestui organ al autoproclamatei RSS Găgăuze. Problema autonomiei găgăuze a fost în cele din urmă rezolvată la sfârșitul anului 1995, când Parlamentul de la Chișinău a adoptat o lege specială în acest sens.
Mesajul de felicitare al Irinei Vlah
Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah aflată în aceste zile la București a ținut să îi felicite pe locuitorii UTA Găgăuzia cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la proclamarea Republicii Găgăuze.
„Moderna Autonomie Găgăuză este rezultatul ideilor și caracterului, principiilor și valorilor fondatorilor Republicii Găgăuze. Orice început necesită o voință extraordinară și o viziune strategică – iar aceste calități au fost pe deplin prezente la fondatorii Republicii Găgăuze. Astăzi, inimile noastre sunt pline de mândrie și respect pentru fondatorii noștri”, se arată în mesajul Irinei lui Vlah.
Pe data de 19 septembrie, curent, în regiune vor avea loc alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei.