
Guvernul a avizat pozitiv modificările la Legea Procuraturii și Legea privind piața petrolieră
Cabinetul de miniștri au avizat pozitiv mai multe proiecte de Lege. Este vorba despre proiectele cu privire la Legea Procuraturii, Legii privind piața petrolieră și Legii privind organizarea judecătorească. Decizii în acest sens au fost luate în cadrul ședinței din 19 august.
・
Proiectul de Lege cu privire la Procuratură
Guvernul a avizat pozitiv proiectul de modificare a Legii Procuraturii, prin care se vrea demiterea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo și evaluarea activității acestuia. Decizia a fost luată unanim. Totodată, laa ședință a fost prezentă reprezentanta Procuraturii Generale care s-a declarat împotriva avizării.
Proiectul de Legea cu privire la modificarea unor acte normative
Proiectul care a primit aviz pozitiv detaliază modul de alegere a membrilor judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii. Adunarea Generală a judecătorilor va alege șase judecători, membri ai Consiliului, patru din cadrul judecătoriilor și câte unul din cadrul curților de apel și al Curții Supreme de Justiție. Proiectul reintroduce cerințele pentru candidații judecător – lucrul efectiv în calitate de judecător timp de trei ani și nesancționarea disciplinară în ultimii trei ani.
Proiectul de Lege privind piața petrolieră
Acesta presupune plafonarea la comercializarea angro a produselor petroliere va fi scoasă, iar ANRE va stabili prețurile doar pentru motorină și benzina de tip 95, iar tarifele să le publice zilnic pe site. Respectiv, instituția va plafona doar produsele petroliere de primă necesitate, adică cele standard, iar tarifele pentru produsele premium vor fi calculate ca și până acum, fără plafonare, pentru că acestea din urmă oferă venituri adiționale stațiilor, se arată în motivația documentului.
Pe lângă asta, proiectul relaxează condițiile de obținere a licenței, astfel încât capacitatea de stocare și cerințele minime de capital propriu să fie micșorată și respectiv, eliminată.
Poiectul cu privire la conversiunea permiselor de conducere
Poriectul avizat pozitiv presupune că permisele de conducere eliberate de autoritățile Republicii Moldova și Germaniei vor putea fi recunoscute reciproc pe teritoriul ambelor state, cu omologarea examenului teoretic, urmând ca examenul practic să fie susținut în mod obligatoriu.
Inițiativa a fost lansată de partea germană, în urma multiplelor solicitări ale cetățenilor moldoveni privind recunoașterea permiselor de conducere naționale ale Republicii Moldova pe teritoriul Germaniei.
Proiectul conține prevederi similare în ceea ce privește alegerile în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor. Astfel, CSP va anunța data convocării ședinței cu cel puțin două luni înainte de data ședinței, iar participarea la Adunarea Generală poate avea loc și online. Poate fi ales candidatul care are o vechime în funcție de procuror de cel puțin 3 ani efectiv lucrați și nu a fost sancționat disciplinar, în ultimii 3 ani.
În proiect se stabilește și modul de organizare a Adunării Generale a Judecătorilor. Astfel, participarea la adunare poate avea loc și prin teleconferință. De asemenea, proiectul introducere posibilitatea folosirii votului electronic, în cazuri extraordinare, cum ar fi pandemia, însă acest fapt urmează a fi reglementat de Adunarea Generală a Judecătorilor.
Totodată, a fost aprobat Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic, comerţ şi cooperare dintre Republica Moldova şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, semnat la 24 decembrie 2020 și proiectul pentru ratificarea Acordului de grant, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind furnizarea de echipament medical în cadrul Programului de dezvoltare economică și socială, semnat la 22 decembrie 2020.
Amintim că, deputații au votat în prima lectură Proiectul de Lege cu privire la Procuratură, Proiectul de Lege privind piața petrolieră, Proiectul de Legea cu privire la modificarea unor acte normative.