Partajarea între soți a societăților comerciale: Cum are loc

Partajarea între soți a societăților comerciale: Cum are loc
Foto: avocats.ro

După desfacerea căsătoriei și atunci când soții s-au aflat din punct de vedere matrimonial sub regimul proprietății în devălmășie se pune problema partajului bunurilor comune. Astfel, reieșind din instituția antreprenoriatului, care a luat amploare în Republica Moldova, în conținutul prezentului articol ne vom axa în special pe un subiect sensibil, care persistă deseori în asemenea cazuri și anume partajarea între soți a societăților comerciale.

Cu referire la reglementarea juridică.

Conform art. 20 alin. (1) Codul Familiei, bunurile dobândite de către soţi în timpul căsătoriei aparţin ambilor cu drept de proprietate în devălmăşie conform legislaţiei.

Potrivit alin. (2) art. 20 Codul Familiei, sunt proprietate în devălmăşie bunurile procurate din contul veniturilor obţinute de fiecare dintre soţi din: activitatea de muncă; activitatea de întreprinzător; activitatea intelectuală; premiilor, indemnizaţiilor şi altor plăţi, cu excepţia celor care au un caracter de compensare (ajutor material, despăgubire pentru vătămarea sănătăţii etc.); altor mijloace comune. Alin. (3) prevede că, sunt proprietate în devălmăşie a soţilor bunurile mobile şi imobile, valorile mobiliare, depunerile şi cotele de participaţie în capitalul social din instituţiile financiare sau societăţile comerciale, care au fost construite, constituite, procurate sau făcute din contul mijloacelor comune, precum şi alte bunuri dobândite în timpul căsătoriei, chiar dacă sunt procurate sau depuse pe numele unuia dintre soţi.

Conform art. 147 Cod civil, mărimea minimă a capitalului social al societăţii cu răspundere limitată este stabilită prin lege. Capitalul social al societăţii cu răspundere limitată este divizat în părţi sociale.

Conform alin. (1) art. 150 Cod civil, asupra părţii sociale a soţilor în societatea cu răspundere limitată dobândite în timpul căsătoriei se aplică regimul juridic al proprietăţii comune în devălmăşie. Potrivit alin. (2) al art. 150 Cod civil, soţul asociatului nu poate cere divizarea părţii sociale şi nici primirea sa în societate dacă actul de constituire nu prevede altfel.

Reieșind din prevederile legale enunțate, constatăm că, partea socială a unuia dintre soţi într-o societate cu răspundere limitată, dobândită în timpul căsătoriei prin participarea la fondarea societăţii sau procurată din mijloacele comune, adică în timpul căsătoriei, constituie proprietate în devălmăşie a soţilor.

În asemenea împrejurări, necesită a se reține faptul că, la partajul bunurilor proprietate în devălmăşie, inclusiv şi a cotei sociale, se ia în vedere valoarea cotei sociale, adică a valorii cotei sociale, rezultând din activele şi pasivele societăţii şi nu doar valoarea cotei sociale propriu zise, care a fost vărsată în capitalul social la fondarea societăţii sau la modificarea mărimii capitalului social, care este de fapt una reprezentativă, ce demonstrează cota parte a asociatului în societate.

Cu referire la practica judiciară.

Deseori, în asemenea categorii de litigii, când unul dintre soți solicită partajarea societăților comerciale, partea oponentă, care deobicei gestionează societatea comercială, sau apărătorul acestuia, invocă sau solicită în cadrul proceselor judiciare ca instanţa de judecată să calculeze doar valoarea cotei sociale din suma vărsată proporţional în capitalul social, fără a determina valoarea reală a cotei rezultată din activele societăţii, fapt ce reprezintă o poziție eronată, precum și în contradicție cu prevederile Legii nr. 135-XV din 14.06.2007 privind societăţile cu răspundere limitată, cât şi normele de drept cu privire la reglementarea regimului juridic al societăţii cu răspundere limitată, prevăzute de art. art.147, 150 Cod civil.

Or, societatea comercială poate avea diverse genuri de activitate, active, venituri, fonduri fixe, circulante, care urmează a fi calculate la determinarea valorii cotei sociale a asociatului, la cota care pretinde soţul/soţia asociatului.

În asemenea situații, determinarea corectă a valorii cotei sociale a asociatului are o importanţă deosebită pentru partajul bunurilor soţilor, întru evitarea prejudicierii esențiale a dreptului de proprietate a unuia dintre soți.

Cu referire la bunurile societății.

Deci în acest context, urmează a se preciza că, doar părţile sociale pot fi supuse partajului şi atribuite unuia dintre soţi. Bunurile efective aflate în patrimoniul societății comerciale (firmei) nu pot fi împărţite la divorţ.

Sunt multe situaţii, în care soţii îşi cumpără maşini sau chiar imobile pe firmă, cu toate acestea din punct de vedere juridic bunurile, care se află în proprietatea unei societăţi comerciale deţinute de soţi nu sunt supuse partajului, acestea nefiind proprietatea soţilor. Bunurile rămân ale societăţii, urmând ca gestionarea lor să fie făcută cu respectarea dreptului comercial şi a regulilor societare aplicabile.

În acest sens, consider de a evidenția că oricare dintre soți dispune de posibilitatea să se adreseze în instanța de judecată, prin care să solicite nulitatea actelor de proprietate respective ca fiind simulate.

Admiterea unei astfel de acţiuni poate conduce la trecerea bunurilor mobile și imobile din proprietatea societății comerciale în proprietatea soţilor şi supunerea lor procesului de partaj, conform regulilor generale, prevăzute de Codul civil și Codul familiei.

Mult Succes!

P.S. Prezentul articol este efectuat conform legislației în vigoare a RM, precum și în baza unui studiu a practicii judiciare a Curții Supreme de Justiție.

Sergiu Bucataru, Avocat

Membru al Grupului de Consultanță și Avocatură LEXCONSULT

www.lexconsult.md

Sprijină redacția Agora cu 160 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Cât costă gazul din Polonia? Gavrilița: Este considerat un secret comercial

Cât costă gazul din Polonia? Gavrilița: Este considerat un secret comercial

Gavrilița despre acordul Moldova-Ucraina privind 700 milioane de metri cubi de gaz: Este o știre falsă

Gavrilița despre acordul Moldova-Ucraina privind 700 milioane de metri cubi de gaz: Este o știre falsă

Cum putem implica influencerii în lupta împotriva COVID-19

Cum putem implica influencerii în lupta împotriva COVID-19

Advertoriale
Smart Credit, în susținerea agricultorilor: credite cu grafic flexibil și perioadă de grație de până la 9 luni

Smart Credit, în susținerea agricultorilor: credite cu grafic flexibil și perioadă de grație de până la 9 luni

Mobiasbanca devine oficial, dar și la capitolul imagine - OTP Bank

Mobiasbanca devine oficial, dar și la capitolul imagine - OTP Bank

Competiția de alergare de la cea mai înaltă altitudine, organizată vreodată de moldoveni

Competiția de alergare de la cea mai înaltă altitudine, organizată vreodată de moldoveni

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  O suburbie a Chișinăului a înregistrat cea mai mare rată de vaccinare pe țară. Primarul spune că 62% din locuitori sunt imunizați
 • 2
  Moldova a cumpărat un milion de metri cubi de gaze naturale de la compania poloneză PGNiG
 • 3
  Ceban a venit cu noi atacuri la adresa guvernării: „Mă sufoc să tac și să văd cum oamenii buni nu se descurcă”
 • 4
  Ex-vicepreședinte al Parlamentului: Centrala Cuciurgan micșorează volumele energiei electrice livrate pe malul drept al Nistrului
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.