Partajarea între soți a societăților comerciale: Cum are loc

Partajarea între soți a societăților comerciale: Cum are loc
Foto: avocats.ro

După desfacerea căsătoriei și atunci când soții s-au aflat din punct de vedere matrimonial sub regimul proprietății în devălmășie se pune problema partajului bunurilor comune. Astfel, reieșind din instituția antreprenoriatului, care a luat amploare în Republica Moldova, în conținutul prezentului articol ne vom axa în special pe un subiect sensibil, care persistă deseori în asemenea cazuri și anume partajarea între soți a societăților comerciale.

Cu referire la reglementarea juridică.

Conform art. 20 alin. (1) Codul Familiei, bunurile dobândite de către soţi în timpul căsătoriei aparţin ambilor cu drept de proprietate în devălmăşie conform legislaţiei.

Potrivit alin. (2) art. 20 Codul Familiei, sunt proprietate în devălmăşie bunurile procurate din contul veniturilor obţinute de fiecare dintre soţi din: activitatea de muncă; activitatea de întreprinzător; activitatea intelectuală; premiilor, indemnizaţiilor şi altor plăţi, cu excepţia celor care au un caracter de compensare (ajutor material, despăgubire pentru vătămarea sănătăţii etc.); altor mijloace comune. Alin. (3) prevede că, sunt proprietate în devălmăşie a soţilor bunurile mobile şi imobile, valorile mobiliare, depunerile şi cotele de participaţie în capitalul social din instituţiile financiare sau societăţile comerciale, care au fost construite, constituite, procurate sau făcute din contul mijloacelor comune, precum şi alte bunuri dobândite în timpul căsătoriei, chiar dacă sunt procurate sau depuse pe numele unuia dintre soţi.

Conform art. 147 Cod civil, mărimea minimă a capitalului social al societăţii cu răspundere limitată este stabilită prin lege. Capitalul social al societăţii cu răspundere limitată este divizat în părţi sociale.

Conform alin. (1) art. 150 Cod civil, asupra părţii sociale a soţilor în societatea cu răspundere limitată dobândite în timpul căsătoriei se aplică regimul juridic al proprietăţii comune în devălmăşie. Potrivit alin. (2) al art. 150 Cod civil, soţul asociatului nu poate cere divizarea părţii sociale şi nici primirea sa în societate dacă actul de constituire nu prevede altfel.

Reieșind din prevederile legale enunțate, constatăm că, partea socială a unuia dintre soţi într-o societate cu răspundere limitată, dobândită în timpul căsătoriei prin participarea la fondarea societăţii sau procurată din mijloacele comune, adică în timpul căsătoriei, constituie proprietate în devălmăşie a soţilor.

În asemenea împrejurări, necesită a se reține faptul că, la partajul bunurilor proprietate în devălmăşie, inclusiv şi a cotei sociale, se ia în vedere valoarea cotei sociale, adică a valorii cotei sociale, rezultând din activele şi pasivele societăţii şi nu doar valoarea cotei sociale propriu zise, care a fost vărsată în capitalul social la fondarea societăţii sau la modificarea mărimii capitalului social, care este de fapt una reprezentativă, ce demonstrează cota parte a asociatului în societate.

Cu referire la practica judiciară.

Deseori, în asemenea categorii de litigii, când unul dintre soți solicită partajarea societăților comerciale, partea oponentă, care deobicei gestionează societatea comercială, sau apărătorul acestuia, invocă sau solicită în cadrul proceselor judiciare ca instanţa de judecată să calculeze doar valoarea cotei sociale din suma vărsată proporţional în capitalul social, fără a determina valoarea reală a cotei rezultată din activele societăţii, fapt ce reprezintă o poziție eronată, precum și în contradicție cu prevederile Legii nr. 135-XV din 14.06.2007 privind societăţile cu răspundere limitată, cât şi normele de drept cu privire la reglementarea regimului juridic al societăţii cu răspundere limitată, prevăzute de art. art.147, 150 Cod civil.

Or, societatea comercială poate avea diverse genuri de activitate, active, venituri, fonduri fixe, circulante, care urmează a fi calculate la determinarea valorii cotei sociale a asociatului, la cota care pretinde soţul/soţia asociatului.

În asemenea situații, determinarea corectă a valorii cotei sociale a asociatului are o importanţă deosebită pentru partajul bunurilor soţilor, întru evitarea prejudicierii esențiale a dreptului de proprietate a unuia dintre soți.

Cu referire la bunurile societății.

Deci în acest context, urmează a se preciza că, doar părţile sociale pot fi supuse partajului şi atribuite unuia dintre soţi. Bunurile efective aflate în patrimoniul societății comerciale (firmei) nu pot fi împărţite la divorţ.

Sunt multe situaţii, în care soţii îşi cumpără maşini sau chiar imobile pe firmă, cu toate acestea din punct de vedere juridic bunurile, care se află în proprietatea unei societăţi comerciale deţinute de soţi nu sunt supuse partajului, acestea nefiind proprietatea soţilor. Bunurile rămân ale societăţii, urmând ca gestionarea lor să fie făcută cu respectarea dreptului comercial şi a regulilor societare aplicabile.

În acest sens, consider de a evidenția că oricare dintre soți dispune de posibilitatea să se adreseze în instanța de judecată, prin care să solicite nulitatea actelor de proprietate respective ca fiind simulate.

Admiterea unei astfel de acţiuni poate conduce la trecerea bunurilor mobile și imobile din proprietatea societății comerciale în proprietatea soţilor şi supunerea lor procesului de partaj, conform regulilor generale, prevăzute de Codul civil și Codul familiei.

Mult Succes!

P.S. Prezentul articol este efectuat conform legislației în vigoare a RM, precum și în baza unui studiu a practicii judiciare a Curții Supreme de Justiție.

Sergiu Bucataru, Avocat

Membru al Grupului de Consultanță și Avocatură LEXCONSULT

www.lexconsult.md

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Săptămâna începe cu ploi și temperaturi de până la +30. Cum va fi vremea în următoarele zile

Săptămâna începe cu ploi și temperaturi de până la +30. Cum va fi vremea în următoarele zile

Putin planifică prima vizită externă de la începutul războiului în Ucraina. Iată unde va merge

Putin planifică prima vizită externă de la începutul războiului în Ucraina. Iată unde va merge

Altercații între doi deținuți din Penitenciarul nr. 17-Rezina. Unul dintre bărbați a ajuns în Secția de terapie intensivă

Altercații între doi deținuți din Penitenciarul nr. 17-Rezina. Unul dintre bărbați a ajuns în Secția de terapie intensivă

Advertoriale
Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Atac asupra Kievului! Rachetele au nimerit într-un bloc de locuit. Mai multe persoane încă rămân sub dărâmături
 • 2
  11 ani și șase luni: Calea parcursă de România de la cererea de aderare la UE, la statutul de membru cu drepturi depline
 • 3
  În atenția consumatorilor: Un lot de ouă care ar putea fi infectate cu salmonela, retras din comerț
 • 4
  Ministerul de Externe al României, după amenințările lui Medvedev în adresa R. Moldova: O retorică falsă a Kremlinului, cu care ne-am obișnuit
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.