
Ce s-ar întâmpla dacă Tiraspolul chiar și-ar asuma datoria de 7 miliarde de dolari la gaz? Opinia experților în energetică
Declarația, în premieră, a liderul transnistrean, precum că regiunea ar fi gata să își asume datoria de peste 7 miliarde de dolari la gaz, lasă loc de mult scepticism. Solicitați de AGORA, experții în energetică au explicat de ce acest lucru ar fi imposibil.
・
Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, spune că problema e mult mai profundă decât pare. Orice achitare ar însemna faliment pentru stânga Nistrului.
„Ei pot să declare că sunt gata s-o plătească, dar asta depășește cu mult PIB-ul regiunii. Ei nici consumul curent nu-l pot achita. Asta ar însemna creșterea tarifelor pentru consumatorii lor de vreo șase ori, plus reducerea încasărilor la bugetul separatist cu aproximativ 35% (nu se vor mai acumula bani în asa-numitul „cont special de gaze”). Hai să admitem că azi achităm întreaga datorie. Problema nu dispare, pentru că mâine se formează o nouă datorie. Deci trebuie să eliminăm cauzele problemei - adică, regiunea transnistreană trebuie să înceapă a plăti pentru gazul consumat. Ei nu au cum să facă acest lucru, pentru că acest gaz „pe datorie” asigură circa 35% din veniturile bugetului separatist și subvenționează jumătate din economia lor. Concluzia e simpla: dacă Transnistria va ajunge în situația să plătească factura curentă la gaz, ei falimenteaza în câteva luni. Dacă ei nu pot plati consumul curent, cam care-s șansele să achite datoria acumulată de $7 miliarde? Zero șanse”, a explicat pentru AGORA Sergiu Tofilat.
Expertul în energetică, Victor Parlicov, fost director ANRE, afirmă că subiectul e unul politizat și se face doar zarvă în jurul lui.
„În perioada anului 2020, dar și în 2021, am avut o perioada cu prețuri record de joase la gaz. Prețuri mai joase decât în 2020 și 2021 am avut numai în 2005. Și nici măcar plata curentă pentru consumul gazelor pentru 2020-21 nu au fost onorate. Nici la prețul cel mai jos ei nu își pot permite să achite consumul. Cum vor achita acum?”
Într-un interviu acordat agenției ruse RIA, liderul transnistrean spune că așa-zisele autoriăți locale sunt gata să-și asume datoria de 7,7 miliarde de dolari la gaz, aceasta fiind suma înregistrată de Republica Moldova față de concernul rusesc „Gazprom”. Această sumă reprezintă, de fapt, restanțe ale consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru și datoria regiunii separatiste transnistrene. Ar fi prima oară când partea transnistreană declară că e gata să-și achite, de sine stătător, datoria.