
Miliardarul moldovean Anatolie Stati inițiază un nou proces împotriva Kazahstanului
Miliardarul moldovean Anatol Stati inițiază un nou proces împotriva Kazahstanului după ce guvernul acestei țări a refuzat să execute o decizie finală a Curții de arbitraj din Suedia. Mai exact, în 2013 miliardarul a obținut o decizie prin care guvernul de la Nur-sultan urma să îi achite despăgubiri de peste jumătate de miliard de dolari, scrie mold-street.com.
・
Autorităţile kazahe au refuzat să plătească, încercând să demonstreze în instanţe că Stati şi părţile ar fi obţinut fraudulos decizia de plata a prejudiciilor. În acelaşi timp, Stati a început să urmărească bunurile kazahe din diferite state, reuşind să pună şi sechestru pe active de circa 6 miliarde de dolari.
Potrivit anunţului făcut de Stati, în capitala SUA a fost descoperit un imobil, estimat la circa 10 milioane de dolari, proprietate a Kazahstanului, pe care autorităţile kazahe au încercat să îl tăinuască, transferând-ul din proprietatea statului în cea privată, prin tranzacţii fictive.
Anterior un tribunal federal din Washington DC, la cererea avocaţilor lui Stati, a obligat Republica Kazahstan să furnizeze informații depline despre activele sale la nivel mondial. Astfel, războiul judiciar dintre cele două părţi poate cunoaşte o nouă escaladare. Replica ministerului Justiţiei din Kazahstan nu s-a lăsat mult aşteptată.
„Ministerul consideră că intenția lui Stati de a iniția un nou arbitraj va oferi Kazahstanului și Tribunalului de arbitraj posibilitatea de a examina în mod echitabil acest caz și de a examina toate dovezile infracțiunilor lui Stati”, se arată într-u comunicat al instituţiei.
Autorităţile kazahe amintesc aici de faptul cum auditorul companiilor lui Stati, KPMG Audit LLP, a decis în regim extraordinar să retragă în 2019 toate rapoartelor sale de audit timp de 3 ani pregătite anterior pentru clientul său.
La fel, sunt menţionate şi mărturiile depuse de Artur Lungu, fost director financiar şi adjunct al lui Anatolie Stati în cadrul grupului Ascom, în care acesta ar fi dezvăluit şi scheme frauduloase.
„Singura decizie corectă de a pune capăt acestei dispute ... din punctul de vedere al Republicii Kazahstan, este anularea hotărârii arbitrale obținute prin fraudă, precum și a tuturor deciziilor judecătorești care recunosc această decizie și să plătească Republicii o sumă egală cu daunele provocate de schemele ilegale ale Stati”, susţine ministerul kazah al Justiţiei.