Câți salariați întrețin un pensionar în Republica Moldova

Câți salariați întrețin un pensionar în Republica Moldova
Sursa FOTO: https: korolev.msr.mosreg.ru

În R. Moldova un salariat întreține un pensionar. Deși acest raport nu s-a modificat semnificativ în ultimii ani, în anul 2020 se constată cel mai redus nivel al acestuia din perioada 2014-2020. Totodată, în ultimii 7 ani se remarcă un ritm mai înalt de creștere a salariilor, decât a pensiilor. Raportul pensie/salariu înregistrat în Moldova este mult sub nivelul din UE și țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Datele Biroului Național de Statistică arată că, în anul 2020, Moldova a avut aproximativ 652 de mii de salariați sau cu circa 27 mii mai puțini decât în anul 2019. 

În același timp, numărul pensionarilor a înregistrat o creștere anuală de circa 14 mii de persoane li a ajuns la 580 de mii în anul 2020.

Astfel, raportul dintre salariați și pensionari a constituit anul trecut 1.12 – cel mai mic raport înregistrat în ultimii 7 ani.

Cele mai recente date Eurostat, pentru anul 2018, arată că în țările europene cel mai redus raport salariați/pensionari este de 1.3. Totodată, țări precum Malta și Islanda au înregistrat un raport de 2.5, altfel spus 10 salariați au întreținut 4 pensionari. Pentru comparație, în România acest raport a fost 1.6 în anul 2018. 

Scăderea numărului de salariați în Moldova în anul 2020 a fost cauzată, în mare parte, de pandemie. Totuși retrospectiva ultimilor ani ne arată diminuări de peste 20 mii de salariați și în anii 2014 și 2015.

Analiza pe medii ne arată că în perioada 2014-2020 în R. Moldova a scăzut numărul de salariați din mediul urban, dar totuși mai mult de jumătate, circa 53%, sunt concentrați în orașe, potrivit datelor pentru anul 2020. 

Dacă în mediul urban se remarcă o diminuare a numărului de pensionari în perioada 2014-2020, atunci la sate numărul de pensionari crește, aici fiind concentrați circa 65% dintre aceștia.

Structura pe sexe a salariaților și pensionarilor arată că femeile reprezintă 52% din numărul de salariați și 63% dintre pensionari. Aceste ponderi au fost în ușoară scădere pe parcursul ultimilor 7 ani. Amintim că vârsta de pensionare a femeilor a început să crească începând cu anul 2017, cu 6 luni în fiecare an, și va dura până în anul 2028, până la atingerea plafonului de 63 de ani. Pentru bărbați vârsta de pensionare rămâne 63 de ani.

Totodată, guvernarea anterioară a votat un proiect de lege ce vizează reducerea vârstei de pensionare – 62 de ani pentru bărbați și 57 de ani pentru femei, modificările urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că această lege este una populistă și trebuie revăzută pentru că ar fi o presiune enormă pe buget, în condițiile unei populații îmbătrânite și lipsei locurilor de muncă.

În ce privește statistica salariilor și pensiilor, datele arată că salariul mediu brut lunar în anul 2020 a constituit 8.107,5 lei, iar pensia medie lunară pentru limita de vârstă – 1.843 lei. În comparație cu anul 2015, nivelul salariului mediu a crescut cu circa 76 la sută, iar nivelul pensiei medii – cu circa 65 la sută. 

Pensia medie reprezintă valoric circa 23% din valoarea medie a unui salariu, acest raport fiind mult mai redus în raport cu țările europene. Potrivit unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în anul 2019 un pensionar din UE a primit în medie o pensie în valoare de 65,5% din salariul mediu, iar în țările OCDE – acest indicator a fost 58.6%.

Dacă luăm în calcul că populația născută în perioada baby boom-ului din anii 1970-1980 urmează să atingă curând vârsta de pensionare, tinerii emigrează și natalitatea este redusă în R. Moldova, presiunea pe sistemele de asigurări sociale urmează să crească și mai mult în următorii 10-20 de ani. 

Dacă mai luăm în calcul și promisiunea autorităților actuale de a majora pensia minimă până la 2.000 lei de la 1 octombrie, fondul de pensii ar urma să intre într-un deficit și mai mare. Potrivit declarațiilor prim-ministrei Gavrilița, deficitul ar urma să fie acoperit din surse de la partenerii financiari externi. 

O opțiune firească pentru a susține fondul de pensii ar fi majorarea salariilor, dar acest lucru inevitabil va duce la creșterea prețurilor și se creează un cerc vicios. Deși indicatorii sociali nu sunt obiectivul Băncii Naționale, în acest context e necesar un mix de politici bine instrumentate, în tandem cu țintirea prețurilor. 

O altă opțiune pentru susținerea fondului de pensii ar fi creșterea cotizațiilor salariale. Și aceasta este, probabil, lecția prin care au trecut economiile în tranziție – populația tânără să plătească „prețul” cel mai mare pentru reformele cu impact pe termen lung. În acest context, autoritățile trebuie să gândească foarte bine felul în care deciziile cu impact financiar pozitiv pe termen scurt să fie viabile. 

Nu în ultimul rând, trebuie să fie create condiții pentru a încuraja emigranții moldoveni să revină în țară. Șefa Executivului Natalia Gavrilița a făcut de curând câteva declarații prin care promite că va stopa migrația tinerilor și va determina diaspora să revină în țară. Conform unui studiu publicat de IDIS Viitorul în noiembrie 2020, 13.500 lei este nivelul salariului net lunar pe care l-ar accepta moldovenii în țară și i-ar determina să nu plece peste hotare. Asta înseamnă de 2 ori mai mult decât oferă piața muncii din Moldova la acest moment.

 Autor: Daniela Dermengi

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale

Advertoriale
Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Primarul din Nikolaev îi îndeamnă pe toți locuitorii care vor să rămână în viață să părăsească orașul
 • 2
  Medvedev, critici dure și amenințări pentru R. Moldova după obținerea statutului de țară candidat. Ucraina anunță că sprijină Chișinăul
 • 3
  Transnistria, lipsită de dreptul de a mai găzdui meciurile de fotbal din cupele europene, a anunțat UEFA
 • 4
  Premierul britanic Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie un acord de pace „rău” cu Rusia
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.