Majoritatea instituțiilor de învățământ din capitală sunt pregătite pentru începutul noului an școlar

Majoritatea instituțiilor de învățământ din capitală sunt pregătite pentru începutul noului an școlar

Majoritatea instituțiilor de învățământ din capitală sunt pregătite pentru începutul noului an școlar, susțin autoritățile municipale. În același timp, modul de desfășurare a procesului educațional va fi decis la nivel de instituție în baza celor șapte modele aprobate de Ministerul Educației și Cercetării și aplicate în anul de studii 2020/2021.

Potrivit șefului adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Păvăloi în instituțiile de învățământ din capitală au fost realizate în mare parte toate procedurile necesare pentru începutul noului an școlar. Astfel, directorii acestora au expediat agendele de autoevaluare a instituțiilor iar comisiile formate în cadrul direcției au verificat nivelul de pregătire a unităților școlare la nivel de dotare cu produse igienico-sanitare, etapă de desfășurare a lucrărilor de reparații și respectare a cerințelor sanitar epidemiologice.

Din totalul celor 331 de entități educaționale aflate în subordinea APL, lucrări de reparație au fost demarate în cadrul a 88 de instituții, dintre care în 56 acestea au fost finalizate, în 25 gradul de finalizare variază de la 85 la 95% iar șapte instituții, reparația a fost finalizată în proporție de până la 60%. Cu toate acestea, în unele instituții lucrările de reparații ar urma să continue și după începutul anului școlar, fiind vorba de lucrările efectuate pentru asigurarea izolării termice, care au un grad de complexitate major și prin urmarea ar putea fi încheiate câteva luni mai târziu.

Publicitate

În ceea ce ține de înmatricularea elevilor în clasa I-a, Păvăloi a declarat că directorilor instituțiilor de învățământ li s-a dat acces la sistemul de înregistrate începând cu data de 3 august, pentru a asigura procesarea cererilor primite. Potrivit datelor recepționate, au fost înmatriculați până astăzi 7.707 elevi și urmează a fi procesate încă 2.414 cereri. A fost finalizată și admiterea în clasa a X-a a elevilor, în acest sens fiind înmatriculați 4.862 de elevi, fiind înregistrate 103 locuri vacante.

„A fost demarat procesul de perfectare a documentelor pentru acordarea ajutorului material în tranșa a doua pentru elevii înmatriculați în clasele nou formate I – V, 1.557 de dosare urmează a fi transmise nominal direcției asistență socială”, a menționat șeful interimar al DGETS.

Păvăloi a mai declarat că forma de organizarea procesului educațional va fi stabilită la nivel de instituție în baza celor șapte modele aprobate de Ministerul Educației și Cercetării și aplicate în anul de studii 2020/2021, decizia urmând a fi luată în baza numărului de elevi și a spațiului din fiecare sală de clasă, cu respectarea normativelor stabilite de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal