Familia președintelui din Azerbaidjan, în urma unei scheme financiare complexe cu implicarea companiei fino-suedeze TeliaSonera, ar fi câștigat peste un milliard de dolari. Conform jurnaliștilor suedezi schema a început să funcționeze în februarie 2008. Investigația a fost realizată de jurnaliștii de la OCCRP (Reporters from the Organized Crime and Corruption Reporting Project), emisiunea „Uppdrag Granskning” și agenția suedeză de știri TT News Agency, transmite Agora.
O companie offshore apropiată președintelui azer, Ilham Aliev, și familiei sale ar fi câștigat peste un miliard de dolari în urma preluării acțiunilor pe care statul le deținea în Azercell Telecom, cel mai mare operator de telefonie mobilă din țară. Procesul a fost facilitat de o subsidiară a gigantului finlandez TeliaSonera, acesta din urmă ar fi acționat împotriva propriilor interese și a admis ca tranzacția să aibă loc.
TeliaSonera, care deține un pachet majoritar în Azercell, a facilitat și a finanțat preluarea. Totodată, a fost de acord să cedeze o parte din pachetul de acțiuni și să renunțe la dividende pentru a asigura susținerea guvernului din Azerbaidjan. În schimb, Azercell ar fi primit toate autorizațiile și licențele necesare pentru a activa în Azerbaidjan. Un fost anchetator pe cazuri financiare a calificat concluziile investigației drept „cea mai mare mită în istoria suedeză”.
Autorii investigației au deconspirat o schemă de transfer a acțiunilor statului din compania profitabilă de telefonie mobilă în mâinile unui „partener local” care ar avea legătură cu familia președintelui Aliev. Mai mult, TeliaSonera și partenerii săi au mușamalizat și au ascuns lucrurile care se întâmplau cu adevărat, iar documentele și declarațiile sale publice la acel moment dese ori nu corespundeau realității.
„Miroase a corupție și luare de mită. Nimeni nu-și poate imagina că astfel de sume ar fi putut plătite sau transferate”, a declarat Lars Hammar, un fost ofițer de poliție și unul dintre cei mai experimentați anchetatori ai crimei financiare din Suedia.
În urma scandalului, compania TeliaSonera a angajat noul CEO, pe Johan Dennelind, potrivit căruia tranzacțiile ridică o serie de întrebări, inclusiv față de partenerul local din Azerbaidjan. Potrivit acestuia, compania a pus la dispoziția procurorilor toate materialele solicitate.
„Avem câteva țări, printre care și Azerbaidjan, în care nu cunoaștem identitatea partenerului nostru”, a declarat Dennelind. Când a fost întrebat direct dacă TeliaSonera l-a mituit pe Aliev, Dennelind a spus „Nu putem demonstra, dar nici exclude acest lucru”.
Fostul CEO al TeliaSonera (2007 - 2013), Lars Nyberg, a refuzat să ofere un interviu jurnaliștilor suedezi, însă într-o scrisoare electronică a calificat concluziile investigației drept „eronate”.