
Sindicatele din domeniul educației, nemulțumite de decizia autorităților de a obliga pedagogii să se testeze la COVID-19 pe cont propriu
Sindicatele din domeniul educației și științei sunt nemulțumite de decizia Ministerului Sănătății de a obliga pedagogii să se testeze la COVID-19 „din banii proprii”. Acestea susțin că prevederea dată este un abuz din moment ce toți pedagogii achită lunar asigurarea medicală, fapt ce ar trebui să le permită să beneficieze gratuit de testarea la COVID-19.
・
„Toți pedagogii achită lunar asigurarea medicală (9% din salariu), fapt care le permite să beneficieze gratuit atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR. Există o categorie de persoane care manifestă reacții adverse la vaccinare și/sau care au contraindicații medicale. În cazul lor sintagma ”din bani proprii” sună ca un abuz. Imunizarea populației e un lucru necesar pentru a depăși criza pandemică, dar important este să se respecte principiul benevol al vaccinării, să se evite orice tip de abuz sau intimidare. Încercarea autorităților de orice nivel de a ”lega” procesul de vaccinare cu îngrădirea Drepturilor Constituționale la Muncă, la Sănătate și la Viață reprezintă un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești”, se arată în comunicatul Federației Sindicale a Educației și Științei.
Potrivit reprezentanților Federației, mai mulți angajați din sistemul educational și-au exprimat nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativitatea vaccinării și recomandarea de a achita din surse propria testele COVID-19. Aceștia au mai precizat că vor consulta opinia colectivelor pedagogice și după necesitate, vor veni și cu o reacție oficială.