Concurs anulat! Directorul CNA va fi ales de Parlament la propunerea unui grup de deputați. A fost inclusă și o nouă circumstanță pentru demitere

Concurs anulat! Directorul CNA va fi ales de Parlament la propunerea unui grup de deputați. A fost inclusă și o nouă circumstanță pentru demitere

Directorul Centrului Național Anticorupție, în cazul vacanței funcției, va fi ales de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați. Concursul pentru suplinirea funcției a fost anulat. Decizia a fost aprobată în lectură finală la ședința extraordinară a Parlamentului din 24 august.

Candidatul la funcția de director al CNA urmează să fie propus Parlamentului cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Acesta va deține mandatul pentru cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Subliniem că deputatul Lilian Carp a propus un amendament care prevede un temei suplimentar pentru revocare din funcție a directorului CNA prin constatare în rezultatul controlului parlamentar efectuat a unei activități nesatisfăcătoare în domneniul prevenirii și combaterii corupție și faptelor de comportament corupțional.

Publicitate

„Astfel se asigură susținerea politică din partea deputaților din Parlament a candidatului și se încearcă excluderea unor subiectivisme în aprecierea candidaților în cadrul concursurilor organizate pe platforma Comisiei juridice, numiri și imunități. Aceste subiectivisme în aprecierea candidaților pe platforma Comisiilor au fost criticate pe larg în mass-media, astfel, concursul nu își obține efectele scontate”, argumentează autorii proiectului.

În consecință, a fost abrogat alineatul trei al articolului opt care prevede că candidatul la funcția de director este selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului.

Precizăm că potrivit avizului CNA „proiectul legii pentru modificarea articolului 8 din Legea nr.1104/2002 cu privire la Centrul Naţional Anticorupție nu corespunde interesului public general. Acesta va contribui la slăbirea instituțională și subminarea independenței CNA în calitate de entitate specializată în prevenirea și combaterea corupției”.

Amintim că după votul în primă lectură a proiectului de lege, acesta a fost supus dezbaterilor publice. Acesta a fost criticat în cadrul dezbaterilor publice organizate de Legislativ. Reprezentanta Transparency International Moldova a sugerat că șeful CNA ar trebui ales prin concurs și nu de Parlament. În replică, deputata Olesea Stamate a declarat că nu se dorește repetarea greșelilor din trecut, când în fruntea anumitor instituții ar fi ajuns candidați în spatele cărora stăteau interesele altor persoane.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal