Deputații noi aleși marchează 30 de ani de la proclamarea Independenței R. Moldova (VIDEO)

Deputații noi aleși marchează 30 de ani de la proclamarea Independenței R. Moldova (VIDEO)

Deputații din Legislatura a 11-a marchează, într-o parte festivă a ședinței extraordinare din 24 august, 30 de ani de la proclamarea Independenței R. Moldova. În sala plenului sunt invitați parlamentari din primul Legislativ, semnatari ai Declarației de Independență.

„Timp de 30 de ani, sfârșitul verii este marcat de spiritul Declarației de Independență. Ziua de 27 august 1991 a rămas în memoria noastră și a prietenilor noștri din lumea întreagă ca o dată deosebită. Proclamarea Independenței R. Moldova a fost declarată o decizie istorică, ca o mare izbândă a mișcării de renaștere și eliberare națională. Actul din 27 august 1991 a fost pregătit și realizat prin efortul și spiritul a sute de mii de alegători, patrioți ai neamului”, a spus în debutul părții festive președintele organizației obștești „Parlamentul 90”, Pintilie Pîrvan.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fagora.md%2Fvideos%2F1022094671926687%2F&show_text=false&width=560&t=0

Publicitate

„Adevărata Independență este Independența economică, agricultură, industrie și evident că nivelu de trai a cetățenilor care lasă și azi de dorit mai mult. Adevărata tragedie a R. Moldova, indiferent de politică și ce Guvernele ce le-am avut până acum, este exodul populației active de peste 1 milion de cetățeni. De ce acești cetățeni au plecat dintr-un stat independent? Pentru că acest stat nu a putut oferi un trai decent acasă, loc de muncă, studii și medicină de calitate. Au trecut 30 de ani și toate acestea abia urmează să le construim”, a spus deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

În sala Parlamentului au fost prezenți mai mulți deputați din primul Parla,net. Președintele Legislativului, Igor Grosu, a dresat un cuvânt de mulțumire din numele întregului plen pentru declarația aprobată în 1991.

„Acum trei decenii trăiam cu toții bucuria unei mari speranțe. Zeci de mii de moldoveni întruniți într-o mare Adunare Națională în centrul Chișinăului au binecuvântat Parlamentul să voteze calea spre libertate și independență. 276 de deputați din primul parlament au votat în acea zi un document istoric punând bazele noului stat.  O generație întreagă s-a schimbat de când R. Moldova este un stat independent. Dar acest stat încă se necăjește să le asigure cetățenilor săi securitate, prosperitate și speranță în ziua de mâine. Libertatea nu înseamnă să faci doar ce consideri de cuviință. Libertatea înseamnă responsabilitate pentru ce ai făcut și n-ai făcut”, a adăugat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

În acest an, la 27 august, sărbătorim 30 de ani de independență ai Republicii Moldova. O perioadă marcată de o tranziție nesfârșită și de o continuă oscilare între est și vest.

Citește și: 1991 – Moldova aflată la început de independență și în criza generală provocată de căderea URSS

Această aniversare este un prilej pentru a ne reaminti cum a fost fiecare an al independenței noastre, care au fost urcușurile și coborâșurile, marile povești de succes și dezamăgirile ce ne-au marcat.

Iată de ce, începând cu 29 iulie, AGORA îți prezintă în fiecare zi retrospectiva fiecărui an din „calendarul Independenței”. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal