Statul nu va deconta testele anti-COVID-19 ale profesorilor. Nemerenco: „Astăzi, toți sunt specialiști în toate”

Statul nu va deconta testele anti-COVID-19 ale profesorilor. Nemerenco: „Astăzi, toți sunt specialiști în toate”

Ala Nemerenco spune că decizia autorităților de a impune teste regulate anti-COVID-19 pentru lucrătorii nevacinați din instituțiile de învățământ nu va fi revizuită. Ministra Sănătății a declarat la o emisiune televizată că toate aceste teste sunt prea scumpe pentru bugetul statului.

Acest test e necesar pentru a asigura siguranța copiilor și a cadrelor didactice. Trebuie să consultăm dacă alți oameni care s-au vaccinat doresc să plătească din contribuția lor pentru sănătate pentru alți oameni care refuză să se vaccineze și trebuie să se testeze la fiecare două săptămâni, când noi acești bani putem să îi folosim la întreținerea școlilor. Faceți un calcul. Testele antigen, cele mai simple, costă 200-300 de lei. Vedeți câte zeci de milioane de lei avem nevoie. Aici trebuie de consultat dacă fiecare cetățean, din contribuția sa la sănătate, dorește să se împartă pentru întreținerea acestor teste. Statul nu trebuie să se axeze pe opiniile cuiva, ci să aibă o poziție fixă, a declarat Nemerenco la o emisiune de la Moldova1.

Ministra Sănătății spune că au fost necesare aceste schimbări, deoarece învățământul la distanță complică și mai mult situația.

Publicitate

Deciziile CNESP nu sunt ale ministrului, ci ale mai multor autorități. Am venit cu aceste modificări că am văzut ce s-a întamplat anul trecut cu școala, cât de calitative au fost orele online. Noi considerăm că școala poate activa în condiții fizice, ca toți ceilalți să meargă la muncă. Alternativa cea mai importantă este vaccinul. Repet, fiecare decide daca vrea vaccinarea sau nu, nu e obligatoriu. Dar multe legi spun că atunci când dreptul majorității prevalează asupra dreptului individual, nu are nimeni dreptul să pună în pericol viața și sănătatea altora. Copiii trebuie să învețe într-un mediu sănătos.

Ieri, 23 august, la ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică s-a luat decizia de a obliga profesorii nevaccinați să prezinte câte un test negativ la COVID-19, la fiecare două săptămâni. Totul din cauza din cauza creșterii ratei contagiozității și cea a fatalității. Totodată, elevii vor reveni la școală, cu prezența fizică din data de 1 septembrie.

În prezent, rata de vaccinare în municipiul Chișinău, în rândul angajaților din instituțiile educaționale, constituie peste 75%. La nivel de țară, statistica este mai slabă.

La acest subiect, au reacționat și sindicatele din domeniul educației și științei. Acestea susțin că prevederea dată este un abuz din moment ce toți pedagogii achită lunar asigurarea medicală, fapt ce ar trebui să le permită să beneficieze gratuit de testarea la COVID-19.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal