Moscova amenință statele care au participat la summitul „Platforma Crimeea”: „Încalcă integritatea teritorială a Rusiei”

Moscova amenință statele care au participat la summitul „Platforma Crimeea”: „Încalcă integritatea teritorială a Rusiei”

Moscova amenință statele care au participat la summitul „Platforma Crimeea” lansat de guvernul de la Kiev. Autoritățile ruse susțin că acest eveniment ar încălca integritatea teritorială a Rusiei, scrie agenția rusă de presă Tass.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova a calificat inițiativa ucraineană drept una populistă și un „spectacol politic rupt de realitate care vizează păstrarea tematicii privind șederea temporară a Crimeei ca parte a Ucrainei”. Aceasta a mai declarat că Federația Rusă va cataloga participarea țărilor individuale, a organizațiilor internaționale și a reprezentanților acestora la evenimentul dat ca o „încălcare a integrității teritoriale a Federației Ruse, care va avea inevitabil un efect corespunzător”.

Reprezentanta MAE al Rusiei a mai precizat că problema anexării Crimeei de către Federația Rusă a fost închisă în martie 2014 când în urma unui referendum, locuitorii peninsulei au ales integrarea în cadrul Rusiei.

Publicitate

„Această decizie le-a permis crimeenilor să rămână fideli istoriei lor, culturii lor ruse, dreptului de a vorbi în limba lor maternă, inclusiv ucraineană și tătară din Crimeea, și în același timp să evite operațiunea punitivă și războiul civil, care a fost dezlănțuit ulterior de Regimul de la Kiev din Donbass precum și atrocitățile fasciste suferite de locuitorii Odessei în mai 2014”, a precizat aceasta.

Zakharova a mai declarat că Rusia nu va răspunde apelului lansat de participanții la „Platforma Crimeea” privind intrarea acesteia în cadrul inițiativei date din cauza „orientării sale anti-ruse cinice”.

„Suntem deschiși la interacțiunea cu toți partenerii noștri internaționali pentru a debloca potențialul unic al Crimeei. În acest scop, invităm prietenii străini în peninsulă să participe la platformele din Crimeea pentru cooperare economică, umanitară și culturală”, a declarat purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Summitul „Platforma Crimeea” a avut loc la 23 august curent, în capitala Ucrainei. La acest eveniment au participat delegați din 46 de țări, printre care și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal