Thailanda se confruntă cu cel mai grav val de coronavirus de până acum, motiv pentru care cercetătorii thailandezi au creat o mașinărie pentru a extrage mai eficient dozele de vaccin COVID-19 și pentru a optimiza rezervele mai scăzute decât cele preconizate.
Folosind un braț robotizat, denumit „AutoVacc”, se pot extrage dintr-o singură fiolă 12 doze de vaccin AstraZeneca în numai patru minute, față de cele zece doze obținute în mod normal, susțin cercetătorii de la Universitatea Chulalongkorn.
Robotul este folosit de luni la sediul de vaccinare al universității iar în prezent aparatul funcționează doar cu fiolele multidoză AstraZeneca.
„Aparatul garantează cu precizie că putem obține un plus de 20% din fiecare flacon de vaccin – de la 10 la 12 doze. Asta înseamnă că, dacă avem AstraZeneca pentru 1 milion de persoane, acest aparat poate crește numărul de doze la 1,2 milioane de persoane”, a precizat Juthamas Ratanavaraporn, principalul cercetător al echipei de la Centrul de Cercetare în Inginerie Biomedicală al universității.
Cât costă robotul care extrage 12 doze de vaccin
Prototipul robotului are un cost de 76.243 de dolari, incluzând și alte echipamente medicale, precum seringile, a mai spus Juthamas, precizând că, deși sunt dispuși la oportunități de export, producția actuală este pentru a asigura viitorul țării.
Juthamas a spus că urmează să fie create dispozitive similare și pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna.
În cea mai mare parte a epidemiei, Thailanda a menținut COVID-19 sub control, dar tulpinile mai puternice, cum ar fi Delta, au dus la escaladarea cazurilor și a deceselor începând din aprilie, ceea ce a pus presiune asupra oficialilor pentru a accelera vaccinarea.
Până în prezent, doar circa 9% din cei 66 de milioane de thailandezi au fost complet vaccinați, campania fiind încetinită de rezervele scăzute de vaccinuri.
Thailanda a înregistrat 1,1 milioane de infectări cu COVID-19 și 10.085 de decese, punând sistemul de sănătate al țării în pragul colapsului.
Vezi și aceste știri

18 pacienți sunt supuși ventilării mecanice din cauza complicațiilor legate de COVID-19. Datele Ministerului Sănătății

Socialiștii cer autorităților să preia povara costurilor pentru testele anti-COVID-19 ale profesorilor

Sindicatele din domeniul educației, nemulțumite de decizia autorităților de a obliga pedagogii să se testeze la COVID-19 pe cont propriu
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
