În prima jumătate a anului 2021, exporturile de produse vitivinicole au scăzut cu 10%, dar a crescut cu 15%  valoarea lor

În prima jumătate a anului 2021, exporturile de produse vitivinicole au scăzut cu 10%, dar a crescut cu 15% valoarea lor

În primele șapte luni ale anului 2021, volumul exporturilor de produse vitivinicole moldovenești au scăzut cu circa 10,8%. Peste hotare au ajuns în total 71,05 milioane de litri,  potrivit datelor Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), scrie mold-street.com.

La Conferința Națională a Filierei Vitivinicole, cu subiectul „Recolta de struguri 2021: particularități și valorificare”, experții ONVV au menționat că în perioada ianuarie - iulie 2021, valoarea produselor vitivinicole exportate s-a majorat cu circa 15,6%, față de primele șapte luni ale anului 2020 și a constituit peste 1,66 miliarde de lei.

În aceeași perioadă, exportul de produse vitivinicole îmbuteliate s-a majorat cu 10% ca volum și cu 32% ca valoare. O astfel de evoluție se datorează majorării cu circa 20% a prețului de export comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, până la 40,9 lei pentru un litru. În același timp, volumul exportului de vin în vrac a scăzut 21%, chiar dacă și aici prețul a crescut semnificativ, cu circa 16% până la 12,8 lei pentru un litru.

Publicitate

Cota produselor vitivinicole exportate în vrac rămâne una semnificativă și a constituit peste 62% - ca volum și circa 34% - ca valoare.

Importurile de produse vitivinicole s-au majorat de 3,5 ori

Pe de altă parte, se constată o creștere semnificativă a importurilor de produse vitivinicole, creșterea fiind de 3,5 ori în cele șapte luni din 2021.

Potrivit ONVV, acest fapt se datorează creșterii semnificative a importului de materie primă vitivinicolă în vrac: de 9,4 ori ca volum până la 3,23 milioane de litri și de 13,3 ori – după valoare, până la 47,11 milioane lei. Prognozele și datele statistice arată că tendința se poate accentua, în condițiile în care producția globală de struguri din anul curent va fi cu peste 30% mai mică față̆ de media ultimilor 5 ani, iar stocurile de produse vitivinicole din acest an, s-au diminuat și constituie aproximativ 28,4 mililioane dal, care potrivit ONVV este „un volum insuficient pentru a îndeplini obligațiunile contractuale ale anului 2021”.

Prezent la eveniment, Viorel Gherciu, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a spus că sectorul vitivinicol a fost şi va rămâne o ramură prioritară, strategică a economiei naționale, iar actualul Executiv urmând să se focuseze „pe politici consolidate ce vor contribui la dezvoltarea dinamică, echilibrată şi sustenabilă a tuturor componentelor acestuia”.

De la pepinieritul viticol, viticultura şi vinificaţia, inclusiv prin prisma politicii de subvenționare, axată pe procesarea strugurilor, spre înființarea și modernizarea plantațiilor viticole.

Totodată, ministrul a menţionat că seceta severă din anul precedent, cumulată nefavorabil cu situația pandemică, a cauzat în anul vitivinicol 2020 o diminuare a producției globale cu circa 28% și o reducere a exportului de vinuri în expresie naturală - cu 10%. „Cu toate acestea, calitatea vinului din roada anului trecut este una excepțională, cu un potențial ridicat de maturare, care va pune bazele unor vinuri autohtone de excepție”, a afirmat ministrul Gherciu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal