Platforma DA solicită să fie creat Departamentul veteranilor: „Primul Parlament a votat independența, iar veteranii au protejat-o”

Platforma DA solicită să fie creat Departamentul veteranilor: „Primul Parlament a votat independența, iar veteranii au protejat-o”

Platforma Demnitate și Adevăr a solicitat actualei guvernări să pună în practică una din inițiativele lansate de formațiune în legislativul precedent și anume crearea unui Departament al Veteranilor. Crearea acestei instituții, ar asigura în viziunea reprezentanților formațiunii, aplicarea echitabilă a legii pentru toate categoriile de veterani.

Printre proiectele de legi recomandate pentru continuitate se numără majorarea alocației lunare, pensia anticipată pentru veterani și voluntari, acordarea gratuită a poliței de asigurare medicală, indiferent de statutul ocupațional, și crearea Departamentului veteranilor. De asemenea, Platforma DA îndeamnă noua conducere să restabilească înlesnirile pentru veteranii Războiului pentru independență din 1992 de la Nistru, adoptate de primul Parlament, modificate, însă, în timp și, eventual, anulate.

„Veteranii de război au, pentru Republica Moldova, un rol similar cu primul Parlament, care a votat independența, iar veteranii de război au protejat-o,” a declarat ex-președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament, Chiril Moțpan. „Nu mai vrem ca politicienii să-și aducă aminte de veterani doar la ocazii festive […] Actuala guvernare trebuie să știe că veteranii și voluntarii de război și în prezent își rabdă cu stoicism sărăcia, problemele de sănătate, marginalizarea socială și urmările stresului post-traumatic la care au fost supuși.”

Publicitate

În ceea ce privește Departamentul veteranilor, Stela Macari a explicat că scopul acestuia ar fi „asigurarea implementării politicilor, monitorizarea și colaborarea cu asociațiile obștești ale veteranilor, astfel încât legea să fie aplicată echitabil pentru toate categoriile de veterani, să le protejeze drepturile și să ofere garanții sociale.” Platforma DA sugerează crearea acestei structuri în modul convenit cu veteranii și prin delegarea membrilor de către aceștia.

Stela Macari declară că „astăzi, constatăm cu ușurare că aceste vremuri au rămas în trecut și avem toată încrederea că actuala guvernare, în sfârșit, va întreprinde acțiuni definitorii, de durată, cu adevărat palpabile, pe măsura sacrificiilor aduse de cei, datorită cărora Republica Moldova și-a păstrat independența; să promoveze politici care să-i recunoască pe veterani drept o categorie aparte de cetățeni, ca o precondiție care le-ar permite acestora să aibă beneficiile meritate.”

Anterior, la inițiativa Stelei Macari, Platforma DA a reușit promovarea majorării alocației lunare pentru veteranii războiului de la Nistru și din Afganistan de la 300 la 500 de lei. Alte proiecte de legi în beneficiul veteranilor și voluntarilor de război, elaborate de deputații Platformei DA în Legislatura a X-a, nu au întrunit numărul necesar de voturi. De asemenea, la 11 august curent, Platforma DA a solicitat alocarea unei indemnizații unice de 2000 de lei pentru veteranii și voluntarii de război, în contextul aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal