Salariile funcționarilor publici ar putea fi prezentate pe site-ul Ministerului Finanțelor. Inițiativa aparține deputaților Alaiba și Marian

Salariile funcționarilor publici ar putea fi prezentate pe site-ul Ministerului Finanțelor. Inițiativa aparține deputaților Alaiba și Marian

Deputații Dumitru Alaiba și Radu Marian propun ca salariile funcționarilor publici să fie prezentate pe site-ul Ministerul Finanțelor. Proiectul de lege a fost deja înregistrat de secretariatul Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit inițiativei celor doi parlamentari, salariile funcționarilor publici și ale demnitarilor ar urma să fie prezentate anual pe site-ul web al Ministerului Finanțelor. Mai exact, se propune completarea Capitolului I din Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul cu articolul 5, și anume asigurarea transparenței salarizării unor categorii de persoane publice.

„După cum au demonstrat mai multe cazuri publice, informația cu privire la salarizarea funcționarilor și demnitarilor este de interes public maxim. Pentru a satisface acest interes al societății, această informație trebuie să fie publicată. Din cauza că la moment această informație nu este publicată în mod adecvat, suferă încrederea societății în stat”, se menționează în document.

Publicitate

În acest sens, potrivit proiectului Ministerului Finanțelor ar urma să publice pe pagina web, până la data de 1 mai a fiecărui an, cuantumul salariilor de bază pentru anul curent al persoanelor cu funcții de demnitate publică, a personalului din cabinetul cu funcții de demnitate publică, a funcționarilor publici de conducere de nivel superior și a conducătorilor și adjuncților conducătorilor instituțiilor publice din subordinea Guvernului.

„Impunând cele mai înalte standarde de transparență, inclusiv despre salariile funcționarilor și demnitarilor, instituțiile vor fi nevoite să demonstreze permanent societății faptul că acționează în interesul public și că banii din impozitele cetățenilor sunt utilizați cu eficiență maximă”, susțin parlamentarii.

De asemenea, Ministerul Finanțelor, până pe data de 1 mai a fiecărui an, va publica pe pagina sa web suma totală a remunerării (salarii, indemnizații, compensații, etc) încasate în anul anterior de persoanele cu funcții de demnitate publică. Funcționarii publici de conducere de nivel superior și a conducătorilor și adjuncților conducătorilor instituțiilor publice din subordinea Guvernului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal