La mulți ani prosperi, țara noastră! R. Moldova numără trei decenii de la proclamarea Independenței (VIDEO)

La mulți ani prosperi, țara noastră! R. Moldova numără trei decenii de la proclamarea Independenței (VIDEO)

Azi, 27 august 2021, R. Moldova numără 30 de ani de la proclamarea Independenței. Acum trei decenii, Uniunea Sovietică s-a destrămat. La finele ultimii luni de vară, zeci de mii de oameni au venit la Marea Adunare Națională, acolo unde au scris cea mai importantă filă din istoria Republica Moldova. Așa țara noastră a ajuns stat independent. Iată cum marcăm frumoasa dată. 

De Ziua Independenței, autoritățile publice locale au planificat un șir de evenimente cultural artistice. R. Moldova găzduiește în această zi oaspeți de nivel înalt. La sărbătoare vor fi prezenți șeful statului polonez, Andrzej Duda, întâmpinat la Chișinpu de președinta Maia Sandu la 26 august. La fel, urmează ne ne viziteze țara președinții țărilor vecine - Vladimir Zelenski și Klaus Iohannis.

Pentru astăzi este planificată o paradă militară în centrul capitalei, dar și un șir de manifestații culturale. Cetățenii sunt atenționați că o porțiune din bulevardul Ștefan cel Mare, accesul în Parcul central și mai multe străzi din apropiere vor fi temporar închise. 

Publicitate

La fel, oamenii sunt îndemnați să opteze pentru urmărirea evenimentelor la distanță, de acasă prin intermediul televizorului sau online.

Vezi aici evenimentele planificate în capitală pentru această zi:

...

...

La fel, de Ziua Independenței, în bisericile din întreaga țară vor bate clopotele „pentru pace și unitate” între orele 11:00 și 11:10.

Amintim că în acest an țara noastră celebrează 30 de ani de când este stat independent. În 1991, primul Parlament, dealtfel numit și parlamentul independenței, cu votul a 227 de deputați a adoptat declarația prin care țara noastră și-a luat propria cale. Tot atunci s-a stabilit că imnul Republicii Moldova este „Deșteaptă-te române”. Schimbat, însă trei ani mai târziu de către agrarieni. Tot ei au introdus în Constituție noțiunea de limbă moldovenească. 

Iată cum s-au întâmplat lucrurile:

Menționăm că AGORA a lansat cu prilejul evenimentului campania #DeCeMoldova în care invită toți cetățenii moldoveni să printr-o postare pe rețelele de socializare, sau înregistrare video, să spună de ce iubesc această țară și de ce au ales să rămână sau revină în R. Moldova. La mulți ani independenți, țara noastră!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal