Trei șefi de state felicită R. Moldova cu prilejul celor trei decenii de Independență. Urările lui Duda, Iohannis și Zelenski (VIDEO)

Trei șefi de state felicită R. Moldova cu prilejul celor trei decenii de Independență. Urările lui Duda, Iohannis și Zelenski (VIDEO)

Președinții României, Ucrainei și Poloniei, prezenți la evenimentul de celebrare a 30 de ani de Independență a R. Moldova, au adresat mesaje de felicitare pentru toți moldovenii. Cei trei șefi de stat au dat asigurări că vor continua să susțină țara noastră pe calea democrației și în parcursul său european.

„Sunt bucuros să revin la Chișinău în acest moment de sărbătoare. Tot azi sărbătorim 30 de ani de la stabilirea relațiilor noastre diplomatice, România fiind primul stat care a recunoscut independența Moldovei. Mă aflu la Chișinău ca să reconfirm angajamentul României în sprijinul R. Moldova. Am depus mereu eforturi pentru a veni în sprijinul R. Moldova și am acționat ca să menținem Moldova pe agenda UE.

Vreau să felicit președinta și forțele pro-reformă pentru victoria la alegeri. Rezultatele alegerilor deschid drumul spre o dezvoltare solidă, în beneficiul întregii societăți. România rămâne și în viitor partenerul cel mai apropiat al R. Moldova”, a spus președintele român Klaus Iohannis.

Publicitate

Iohannis a amintit de sprijinul României în pandemia COVID-19, prin donații de echipament și vaccin. În plus, președintele român a menționat că noile condiții politice favorizează conlucrarea celor două țări. Iohannis a mai mulțumit pentru ocazia de schimb de opinii între șefii celor patru țări adunați în R. Moldova.

Și președintele polonez, Andrzej Duda, a felicitat cetățenii R. Moldova cu cei 30 de ani de Independență: „Mă bucur că sunt azi în cercul mai multor președinți și am putut să discutăm problemele regiunii. Avem hotare comune. Am putut discuta despre sprijinul reciproc și securitate. Am discutat și despre Parteneriatul Estic.

Vom face tot posibilul ca R. Moldova să poată să se includă cât mai repede în UE. Sprijinim aspirațiile europene. Astăzi am propus președinților să ne mai întâlnim în acest format la Chișinău și să discutăm cum putem ajuta Moldova pentru că e important să fim în regiune țări puternice și cu guvernare cinstită pentru un trai mai bun”, a spus președintele Poloniei.

Iar președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a pus accent pe importanța conlucrării celor patru state în vederea asigurării securității în regiune.

„Țările noastre marchează 30 de ani independență în condiții deloc ușoare de securitate care ne tot încearcă rezistența. Doresc cetățenilor rezistență și putere. Fie ca independența să dureze mii de ani. Pe pământul vostru să fie pace, prosperitate și înțelegere.

Azi suntem într-un cerc de parteneri care ne-a permis să discutăm despre aspecte ce țin de interacțiuni pentru asigurarea securității. Vreau să mulțumesc pentru inițiativa „Platforma Crimeea”. Mulțumim pentru participarea la summit. Propunem partenerilor care au acces la Marea Neagră să ne consolidăm eforturile noastre pentru succesul popoarelor noastre. Mulțumesc pentru invitație și dialog”, a punctat Vladimir Zelenski.

La rândul său, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a mulțumit oaspeților pentru prezență și pentru sprijinul acordat până acum, dar și a intențiilor viitoare de cooperare.

La 27 august, R. Moldova celebrează 30 de ani de Independență. Evenimentul este marcat printr-un amplu program cultural-artistic, paradă militară și felicitări a oficialilor. Cu toate acestea, autoritățile îndeamnă cetățenii să se abțină de la întruniri în masă, să evite aglomerațiile și să urmărească evenimentele online sau la tv în contextul pandemiei de COVID-19.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal