Merkel, Biden și Putin: Retrospectiva vizitelor oficialilor străini în R. Moldova, de la proclamarea independenței încoace

Merkel, Biden și Putin: Retrospectiva vizitelor oficialilor străini în R. Moldova, de la proclamarea independenței încoace

Pe parcursul tuturor anilor de independență, R. Moldova a fost vizitată de mai mulți înalți demnitari din întreaga lume. Deși, în primii ani de la crearea tânărului stat, oficialii străini nu au prea făcut coadă la granitele noastre, pe parcursul anilor numărul oaspeților  de rang înalt a crescut considerabil. Acest fapt se datorează, în mare măsură, vectorului european ales, în anumite perioade te timp, de R. Moldova, spun experții politici.  

Întâlnire istorică: trei președinți străini, alături de Maia Sandu la parada militară

La parada evenimentele organizate cu ocazia aniversării a celor 30 de ani de Independență, în Piața Marii Adunări Naționale au fost prezenți, pentru prima dată în istoria țării, trei președinți de state! La manifestațiile din centrul capitalei, carec au inclus și o paradă militară de anvergură, au fost fost prezenți președintele României Klaus Iohanis, președintele Poloniei Andrzej Duda, și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Din partea Ucrainei a venit și premierul Denis Șmigal.

Sursa foto: Guvernul R. Moldova

În continuare, vă propunem să aflați ce alte personalități de vază au vizitat țara noastră în cei 30 de ani de independență.

Vizita Secretarilor de Stat ai SUA

Una dintre primele vizite oficiale ale unui înalt demnitar de stat a fost cea a ex-secretarului de stat american James Baker în 1992. Atunci The New York Times scria „Secretarul de stat James A. Baker a început un turneu în Caucaz și Asia Centrală, angajând Statele Unite să stabilească relații diplomatice cu Moldova, după ce liderul acelei foste republici sovietice a promis să susțină principiile democratice. După întâlnirea la Chișinău, Moldova, cu președintele Mircea Snegur, Baker a zburat în capitala Armeniei”.

Tot la răsăritul independenței, țara noastră a fost vizitată de următorul secretar de stat al SUA,  Madeleine Albright, în 1994.

Sursă foto: Radio Europa liberă, James Baker la Chișinău

Președintele francez, Jacques Chirac, la Chișinău

Preşedintele Republicii Franceze, Jacques Chirac a vizitat Republica Moldova în septembrie 1998. Vizita sa a avut loc la doar câteva luni după constituirea primei coaliţii democratice de guvernare – Alianţa pentru Democraţie şi Reforme. Jacques Chirac a devenit astfel primul lider al unei mari puteri europene care a vizitat ţara noastră.

Jacques Chirac a vizitat țara noastră la invitația primarului capitalei de atunci Serafim Urechean. Tot atunci, Urechean i-a oferit oficialului francez titlul de „Cetățean de onoare al orașului Chișinău”.

Sursă foto: Flacaratv.md, Serafim Urechean alături de Jacques Chiriac

Putin, de două ori în Moldova

Vladimir Putin a vizitat de două ori Republica Moldova – la 16 iunie 2000 şi la 14 noiembrie 2008. Prima dată în calitate de Preşedinte al Rusiei, iar a doua oară – în calitate de Premier.

În 2000, Radio Europa Liberă a scris că  „Putin se va afla la Chişinău doar aproximativ 15 ore. Potrivit unui comunicat de la Preşedinţie, Putin are programată în cursul serii o întrevedere între patru ochi cu preşedintele Petru Lucinschi, în timp ce membrii celor două delegaţii vor purta discuţii separat. Din delegaţia moldoveană fac parte omologii miniştrilor ruşi, precum şi primul ministru, Dumitru Braghiş, şi preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov. Discuţiile vor continua într-o şedinţă în plen, în prezenţa celor doi şefi de stat, după care Vladimir Putin şi Petru Lucinschi vor ţine o scurtă conferinţă de presă la Palatul Republicii, singurul loc unde sunt programate declaraţii pentru presă”.

Sursă foto: Noi.md

A doua vizită a lui Putin în Moldova a avut loc în 2008. Atunci premierul rus a avut întrevederi bilaterale cu omologul său Zinaida Greceanîi și cu președintele R.Moldova, Vladimir Voronin. În cadrul vizitei premierii au semnat Programul de colaborare economică dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă pentru perioada 2009-2020.

Sursă foto: ipn.md

Cele   două vizite ale Preşedintelui Georgiei, Mihail Saakașvili

Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili a venit pentru prima dată în R. Moldova în martie 2005, înainte de alegerile parlamentare. Atunci acest gest a fost interpretat ca fiind unul de  susţinere a parcursului european al Republicii Moldova şi a preşedintelui de atunci Vladimir Voronin.

A doua vizită a președintelui georgian a avut loc în noiembrie 2010. Și de această dată Saakașvili a venit în țara noastră chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, deși el a menționat că vizita lui nu a avut nicio legătură cu alegerile.

Sursă foto: Radio Europa Liberă

Actualul președinte al SUA Joe Biden tot a fost la Chișinău 

Joe Biden a venit în Moldova la 11 martie 2011, la invitația lui Vlad Filat, premier în acea vreme. Pe atunci Biden ocupa funcția de vicepreședtine al SUA. Politicianul american a susținut un discurs în scuarul Teatrului Național de Operă şi Balet. Demnitarul american s-a aflat la Chişinău timp de o zi împreună cu soţia sa Jill şi nepoata Finnegan. Măsurile de securitate au fost asigurate de circa 3.000 de poliţişti şi colaboratori ai Serviciului Pază şi Protecţie de Stat.

„Așteptați-mă, voi reveni în Moldova”, a spus Joe Biden de la tribuna unde și-a ținut discursul.

Vizită istorică - Angela Merkel la Chișinău

La 22 august 2012, cancelarul german Angela Merkel a venit în R. Moldova. Presa scria că este un eveniment de-a dreptul unic, întrucât era pentru prima dată după proclamarea independeței, când un oficial german de un asemenea rang a venit în Moldova.

 „Cancelarul Germaniei Angela Merkel a lăudat progresele reformelor din Republica Moldova, spunând că țara are „o perspectivă europeană”, iar Berlinul este doreşte ca guvernarea de la Chişinău să continue reformele, a declarat Cancelarul German Angela Merkel, după întrevederea cu Vlad Filat”, transmitea Radio Europa Liberă.

Sursă foto: DW.com

Patriarhul Kiril al Moscovei, la Chișinău

Patriarhul Kiril a vizitat Moldova în septembrie 2013. El a venit în țara noastră pentru a sărbători aniversarea a 200 de ani a Eparhiei din Chişinău. Departamentul Sinodal de Informare al Bisericii Ortodoxe Ruse şi-a manifestat atunic  îngrijorarea că  „în ultimii ani în Republica Moldova, ca şi în alte ţări europene, există o tendinţă de îndepărtare de la valorile tradiţionale. Biserica este însă interesată să prevină o eventuală ruptură spirituală în societatea moldovenească”. Patriarhul susţinea că în Moldova, ţară cu cea mai mare pondere a credincioşilor ortodocşi, anume ortodoxia trebuie să devină baza renaşterii naţionale, a dialogului interetnic, care ar consolida unitatea puterii, elitei şi a poporului.

 

Iohanis în vizită, după ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale

Președintele României, Klaus Iohanis a venit la Chișinău la 29 decembrie 2020, la doar cinci zile după investire Maiei Snadu în Funcția de președinte al țării. Dezghețarea relațiilor frățești dintre România și Republica Moldova, ieșirea din izolare internațională și parteneriat necondiționat. Au fost câteva dintre ideile care au stat la baza discursului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Klaus Iohannis a vorbit despre partenariat sincer precum și despre asistența acordată de România pentru Republica Moldova.

Sursă foto: ZDG 

Presedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda

Gitanas Nauseda  a venit în Republica Moldova, la invitația Maiei Sandu. Aceasta a fost prima vizită a unui președinte lituanian în țara noastră în ultimii șase ani.

Discuțiile dintre cei doi șefi de stat s-au concentra pe oportunitățile de diversificare și de aprofundare a relațiilor bilaterale, precum și pe dinamizarea relațiilor dintre Republica Moldova și UE. La finalul vizitei, Președinții Maia Sandu și Gitanas Nauseda au plantat câte un arbore la Grădina Botanică din Chișinău, un gest simbolic de aliniere a Republicii Moldova la politica de mediu a Uniunii Europene privind creșterea gradului de conștientizare a populației în legătură cu problemele ecologice.

 Sursă foto: Gazeta de Chișinău

Republica Moldova a marcat azi, 27 august 2021, 30 de ani de la proclamarea independenței. Cu această ocazie în centrul capitalei s-au desfășurat mai multe evenimente festive, printre care și o paradă militară. La aceste evenimente remarcabile au fost prezenți președintele României, Ucrainei și Poloniei. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cum i-au felicitat pe cetățeni, cu ocazia Zilei Independenței, politicienii din opoziție și cei din partidele extraparlamentare

Cum i-au felicitat pe cetățeni, cu ocazia Zilei Independenței, politicienii din opoziție și cei din partidele extraparlamentare

Poșta Moldovei a lansat oficial în circuit două mărci poștale comemorative cu ocazia celor 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova

Poșta Moldovei a lansat oficial în circuit două mărci poștale comemorative cu ocazia celor 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova

Piața Marii Adunări Naționale prinde culoare: Ceremonia dedicată celor trei decenii de Independență începe cu parada militară (LIVE)

Piața Marii Adunări Naționale prinde culoare: Ceremonia dedicată celor trei decenii de Independență începe cu parada militară (LIVE)

Advertoriale
Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Medvedev, critici dure și amenințări pentru R. Moldova după obținerea statutului de țară candidat. Ucraina anunță că sprijină Chișinăul
 • 2
  Atac asupra Kievului! Rachetele au nimerit într-un bloc de locuit. Mai multe persoane încă rămân sub dărâmături
 • 3
  Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
 • 4
  Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.