Fosta candidată a Partidului Legii și Dreptății la funcția de deputat din cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie, Mariana Durleșteanu susține că noua guvernare ar trebui să fie mai atentă la reacțiile societății la unele dintre deciziile recent adoptate. Aceasta susține că ridică mari semne de întrebare hotărârea CNESP privind testarea obligatorie a cadrelor didactice din banii proprii sau încercările de finanțare a unor proiecte ca Arena Chișinău.
Durleșteanu susține că vizita celor trei președinți la Chișinău este un „succes de remarcat pentru Republica Moldova”.
„Sper, după celebrarea a 30 ani de independență, Moldova să înceapă a gândi independent, să ia decizii independente și corecte. Iar guvernul votat la 6 august 2021 de majoritatea parlamentară să consume euforia și să treacă, în sfârșit, de la promisiuni la acțiuni”, a scris aceasta pe pagina sa de Facebook.
Durleșteanu recunoaște că „este un pic prematur să dau aprecieri guvernului” dar precizează că alegătorii nu pot fi indiferenți și trebuie să insiste pe realizarea angajamentelor politice asumate. Astfel, fosta candidată la funcția de deputat, menționează că unele decizii ale guvernării ar trebui să fie mai bine analizate, dat fiind reacția societății la acestea.
Potrivit lui Durleșteanu, este vorba de următoarele hotărâri:
Cadrele didactice sunt, de facto, impuse să achite din bani proprii testele, chiar dacă se cunoaște nivelul scăzut de salarizare în sistemul educațional;
Se fac risipe cu astfel de proiecte ca Arena Chișinău. Doar datorită presiunii societății, alocarea a 67 milioane lei pentru Arena Chișinău de către guvern a fost stopată.
Se cumpără laptopuri pentru parlamentari.
Se mărește numărul de ministere, dar și numărul de angajați în ministere cu costuri suplimentare.
Se organizează o paradă militară, care, pe lângă costurile de 6 milioane lei, arată foarte straniu în momentul în care numărul de cazuri de infectare zilnice a trecut peste 500.
„Cu alte cuvinte, nu vedem o economisire a banului public, optimizarea cheltuielilor și creșterea eficienței, așa cum actualii guvernanți au promis în campaniile electorale. Dimpotrivă. Cheltuielile cresc fără a avea o justificare rațională”, susține Durleșteanu.
Acesta a mai declarat că deși este luna septembrie, unele aspecte încă nu au fost aduse în discuție, fiind vorba de rectificarea bugetului, alocarea banilor pentru pensiile majorate, pentru combaterea pandemiei, oferirea stimulentelor pentru mediul de afaceri. În același timp, Durleșteanu a criticat „angajările în funcții pe criteriu politic și de rudenie, prezentate drept "sacrificiu". Anularea concursurilor la angajare în guvern, dar nu pentru toți, doar pentru "oameni buni", la fel, este un semnal îngrijorător”.
Potrivit Marianei Durleșteanu, formațiunea din care face parte, Partidul Legii și Dreptății, va analiza acțiunile și politicile propuse de guvernare și va veni cu soluții alternative.
Vezi și aceste știri

Dumitru Robu crede că sunt șanse ca Ilan Șor să fie extrădat. Ce se întâmplă cu dosarele în care figurează Plahotniuc, Platon și Andronache

În luna mai, producția de autoturisme s-a prăbușit cu 97% în Federația Rusă
