Câtă energie electrică importă Republica Moldova din Ucraina

Câtă energie electrică importă Republica Moldova din Ucraina

În cadrul întrevederii bilaterale a președinților Maia Sandu și Volodymyr Zelensky la Chișinău a fost discutat și subiectul revenirii companiilor energetice din Ucraina pe piața de furnizare a energiei electrice din Republica Moldova. Statistica arată că în ultimii ani volumul importurilor de energie electrică ale Republicii Moldova din Ucraina a scăzut în mod constant, scrie mold-street.com.

Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale de la Kiev, în cadrul întrevederii, Zelensky a declarat că pentru Ucraina, Republica Moldova este un partener important și că Kievul este deschis pentru aprofundarea relațiilor.

Vor să revină pe piață

Publicitate

„Relațiile dintre Ucraina și Moldova au un potențial enorm și astăzi trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a folosi acest potențial”, a mai declarat el.

Interlocutorii au discutat despre perspectivele cooperării comerciale și economice, în special cu privire la implementarea proiectelor de infrastructură.

Președinții au apreciat munca desfășurată de părți în cadrul proiectului de construire a unui pod de frontieră peste Nistru la frontiera de stat ucraineană-moldovenească.

În plus, șefii de stat au discutat și despre revenirea companiilor energetice ucrainene pe piața de furnizare a energiei electrice din Republica Moldova.

De altfel companiile ucrainene, în special cele ce fac parte din grupul DTEK al oligarhului ucrainean Rinat Akhmetov sunt în continuare prezente pe piața energiei electrice, doar că volumele de energie livrate sunt foarte mici.

În 2020, importul de energie din Ucraina a scăzut de 4 ori

De exemplu dacă în 2019, Republica Moldova a importat din Ucraina 643,8 milioane kWh de energie, apoi în 2020, importurile au scăzut de circa patru ori, până la 166,6 milioane kWh.

Mai mult! În primele trei luni ale acestui ani importurile de energie din Ucraina au fost complet sistate.

De la 1 aprilie 2021 acestea au fost reluate și au crescut treptat, de la 20,9 milioane kWh în aprilie, la aproape 40 milioane kWh - în luna iulie, ajungând să asigure peste 10% din necesarul de curent electric al țării noastre.

În august însă livrările cel mai probabil că au scăzut, ca urmare a scumpirii semnificative a costului energiei pe piața zilei de mâine din Ucraina, care a forțat unele companii din Moldova să nu mai importe energie electrică de la furnizori ucraineni.

De notat că în perioada mai-iulie a acestui an circa 80% din necesarul de energie a fost asigurat de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, aproape 10% - de furnizori din Ucraina și doar 10% de producătorii autohtoni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal