INTERVIU | Dan Perciun: Nu vom putea scăpa de corupție atât timp cât nivelul de salarizare va fi așa cum este acum (AUDIO)

INTERVIU | Dan Perciun: Nu vom putea scăpa de corupție atât timp cât nivelul de salarizare va fi așa cum este acum (AUDIO)

Instituții ale statului nefuncționale și nivelul de salarizare sunt principalii factori care împiedică stârpirea corupției în Republica Moldova. De această părere este deputatul PAS Dan Perciun, invitatul celui de-al patrulea episod de podcast, lansat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI din Bălți în cadrul proiectului „Voices for democracy: un podcast cu conversații anti-corupție”.

Până a se implica activ în politică, a lucrat șef al Direcției e-Transformare la Ministerul Educației, condus atunci de Maia Sandu. Aflându-se la Minister, a reușit să atragă proiecte de peste 300.000 de euro. A făcut studii în Marea Britanie și are licență în Științe Politice, Psihologie și Sociologie la Universitatea Cambridge.

În acest episod, discutăm, împreună cu moderatoarea podcastului – Valeria Ciolac, despre frauda bancară, inițiativa de reducere a numerarului în economie și promovarea plăților electronice, corupția din sistemul medical, dar și despre prioritățile fracțiunii PAS și ale lui Dan Perciun personal în actualul Parlament.

Publicitate

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1103569396&color=%23ff5500&auto_play=true&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Highlights din intervențiile invitatului:

- Poți avea cele mai bune reguli, cele mai bune prevederi, cele mai bune legi, dar dacă oamenii din instituțiile publice care trebuie să apere interesul public - nu o fac, atunci restul este în zadar. De aceea schimbarea mare, după mine care trebuie să se producă e la nivelul calității oamenilor din instituțiile publice. 

- Astăzi, constrângerea de bază pentru promovarea plăților electronice, din punctul meu de vedere, este atitudinea conservatoare a băncilor, care în continuare percep comisioane foarte mari pentru plățile cu cardul.

- Cred că vom scăpa de corupție atunci când, pe de o parte, instituțiile statului, responsabile de a-i pedepsi pe cei care comit asemenea acțiuni, o să înceapă să funcționeze. În al doilea rând, nu vom putea scăpa de corupție atât timp cât nivelul de salarizare va fi așa cum este acum. Or, sărăcia și salariile mici sunt indubitabil un factor esențial în perpetuarea acestui fenomen în Moldova.

- Ambiția noastră este să reducem, pe cât e posibil, fenomenul corupției, în special să eliminăm corupția în rândul deputaților, miniștrilor, înalților demnitari de stat, pentru că anume ea ne costă cel mai mult.

Podcastul „Voices for democracy” este realizat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, o organizație non-profit din Bălți, care a fost înființată în 2003 de un grup de studenți în drept, pentru a apăra și promova drepturile omului în Moldova. Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare a populației în raport cu fenomenul de corupție, prin producerea a 24 de episoade de podcast pe probleme legate de buna guvernare, cu participarea a 12 vorbitori americani și 12 moldoveni.

Printre vorbitorii podcastului vor fi Matthew Stephenson (profesor la Harvard Law School), Susan Rose- Ackerman (profesor la Yale Law School), Nathan Bocks (primarul or. Holland, Michigan), James Wasserstrom (diplomat american), Danielle Brian (director al proiectului privind supravegherea guvernului - POGO), Kayuyum Koban (consilier la EducationUSA), Matthew Winters (profesor la Universitatea din Illinois), Brian Taylor (profesor de guvern, Michigan), Maggie Lemere (producătoare de film), Chris Flowers (American Councils for International Education), Kevin E. Davis (Director, Transparency International SUA), Olesea Stamate (ex-ministră a Justiției din Republica Moldova), Dan Perciun (deputat în Parlamentul Republicii Moldova), Liliana Nicolaescu Onofrei (ex-ministră a Educației), Ion Pruteanu (Centrul Național Anticorupție), Lidia Sanduleac (Ministerul Afacerilor Interne).

Puteți accesa materialul integral pe pagina de SoundCloud a podcastului:

https://soundcloud.com/anti-corruption-podcast/4-dan-perciun-despre-prioritatile-noii-guvernari-in-lupta-cu-coruptia

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal