
Recomandările OMS și UNICEF privind activitatea școlilor: Deschiderea tuturor instituțiilor de învățământ și vaccinarea angajaților
Pe măsură ce milioane de copii încep noul an școlar în întreaga regiune europeană, unde este predominantă varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, Biroul regional al OMS pentru Europa și Biroul regional UNICEF Europa și Asia Centrală fac apel către autorități ca școlile să rămână deschise, asigurându-se un mediu școlar sigur prin implementarea măsurilor de sănătate publică pentru a reduce la minim transmiterea virusului.
・
Măsurile la care se referă OMS și UNICEF includ administrarea vaccinului împotriva COVID-19 cadrelor didactice și altor angajați din educație, aceștia fiind grupul-țintă prioritar în planurile naționale de vaccinare, asigurându-se în același timp vaccinarea populațiilor vulnerabile.
Adițional, și copiii cu vârsta mai mare de 12 ani care au afecțiuni medicale au un rsic sporit de a face o formă severă de COVID-19 trebuie să aibă acces la vaccinuri. Este importantă și asigurarea unui mediu școlar sigur: o mai bună ventilare a sălilor de clasă, clase mai mici, acolo unde este posibil, distanțarea fizică și testarea copiilor și a angajaților.
„Va trece ceva timp până când vom putea lăsa pandemia în trecut, dar educarea copiilor în condiții de siguranţă, cu prezența fizică, trebuie să rămână obiectivul nostru principal, astfel încât să nu îi lipsim de oportunitățile pe care le merită. Încurajăm toate țările să mențină școlile deschise și îndemnăm toate școlile să pună în aplicare măsuri pentru a minimiza riscul COVID-19 și răspândirea diferitelor variante”, explică dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.
Extinderea vaccinării pentru a proteja de varianta Delta al SARS-CoV-2 a adus o dimensiune suplimentară îngrijorărilor legate de începutul noului an școlar. Numărul mare de cazuri COVID-19 într-o comunitate face ca transmiterea în școli să fie mult mai probabilă. Prin urmare, trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea de a reduce transmiterea virusului.
Datele arată că o schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 reduce semnificativ riscul de a face o formă severă și deces, susțin reprezentanții.
Pentru a menține școlile deschise și sigure, OMS, UNICEF și UNESCO au aprobat un set de opt recomandări elaborate de Grupul Consultativ Tehnic european al OMS pentru școlarizare în timpul COVID-19, pentru a fi utilizate de cele 53 de state membre din regiunea europeană a OMS:
1. Școlile să fie ultimele instituții care să se închidă și primele care să se redeschidă.
2. Aplicarea unei strategie de testare.
3. Asigurarea unor măsuri eficiente de reducere a riscurilor.
4. Protejarea bunăstării mentală și socială a copiilor.
5. Protecția celor mai vulnerabili și marginalizați copii.
6. Îmbunătățirea mediului școlar sigur.
7. Implicareacopiilor și adolescenților în luarea deciziilor.
8. Implementarea strategiei de vaccinare menită să țină copiii la școală.
Amintim că la 23 august curent, Comsia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis ca începând cu 1 septembrie 2021, activitatea instituțiilor de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional tehnic și superior se va desfășura cu prezența fizică în toate unitățile în condițiile respectării regulilor de prevenire a răspândirii COVID-19, inclusiv asigurarea distanței de un metru între elevi.
Totodată, a fost emisă o hotărâre în care este indicat că profesorii nevaccinați trebuie să facă teste la fiecare două săptămâni din cont propriu, fapt care a stârnit mai multe dispute în spațiul public.