Ultima oră! Accesul în cafenele și restaurante ar putea fi permis doar cu certificat de vaccinare, test negativ la COVID-19 sau dovada prezenței anticorpilor

Ultima oră! Accesul în cafenele și restaurante ar putea fi permis doar cu certificat de vaccinare, test negativ la COVID-19 sau dovada prezenței anticorpilor

Accesul în cafenelele și restaurantele din Republica Moldova ar putea fi permis doar în cazul prezentării certificatului de vaccinare, prezența anticorpilor, un test negativ la COVID-19. O decizie în acest sens a ar urma să fie propusă de către Ministerul Economiei membrilor CNESP cu scopul de a evita un posibil lockdown, prin reducerea aglomerării în localurile care prestează servicii publicului larg.

Potrivit ministrului Economiei, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului „COVID free”. Astfel, vizitatorii urmează sa prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor sau un test negativ la COVID-19, în caz contrar, localurile vor activa la o capacitate redusă.

„Rata înaltă de vaccinare a unor categorii profesionale deja a demonstrat un impact pozitiv, fiind înregistrat un grad redus de îmbolnăvire cu consecințe grave. Pentru angajații antrenați în relații cu publicul trebuie să fie asigurată o rată maximă de vaccinare pentru desfășurarea procesului de muncă în condiții de maximă siguranță”, a mai menționat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Publicitate

Totodată, angajații care activează în sectorul HORECA și în comerț vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti-COVID-19, care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore.

Măsurile respective vizează unitățile de alimentație publică cu sală de servire; evenimentele private organizate în unități de alimentație publică; angajații implicați în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii și personalul care activează în suprafețele comerciale; unitățile de comerț ambulant amplasate în aer liber; unitățile comerciale de comerț cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafață comercială închisă și zonele de agrement.

Sergiu Gaibu a venit cu unele recomandări privind extinderea programului de activitate a agenților economici, unde este posibil dacă aceasta ar duce la fluidizarea clienților și ar duce la evitarea aglomerațiilor în spațiile închise. Totodată, a propus introducerea posibilității de distribuire și comercializare a mijloacelor de protecție la intrarea în piețe și centre comerciale.

Și reprezentanții mediului de afaceri au venit cu unele propuneri pentru autorități, cele mai relevante fiind identificarea unei persoane de contact din cadrul CNESP care să răspundă în termeni proximi referitor la sesizările și neclaritățile agenților economici privind măsurile instituite, evaluarea posibilității de susținere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact major asupra agenților economici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal