Tehnologiile aplicate în vița-de-vie din Căinari va tripla rodul din anii viitori. Cum au reușit agricultorii să „răsfețe” strugurii mustoși (VIDEO)

Tehnologiile aplicate în vița-de-vie din Căinari va tripla rodul din anii viitori. Cum au reușit agricultorii să „răsfețe” strugurii mustoși (VIDEO)

Pe un vârf de deal, îngrijită cu migală de agricultorii de la Cooperativa „Agro-Căinari”, crește și rodește o plantație tânără de viță-de-vie. Primul butaș a fost sădit în 2017 și a fost de bun augur pentru fondatori. În timp, cu ajutorul proiectului Livada Moldovei, realizat cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul Băncii Europene de Investiții, agricultorii au asigurat plantați cu apă și substanțe nutritive, iar rodul viei se planifică pe măsură.

„Terenul este de 18 hectarea. Inițial am planificat să plantăm 16 ha de viță-de-vie și am avut anumite cheltuieli în gând, dar când am intrat în dans și când am văzut sumele care sunt necesare, ne-am oprit la 14 ha”, spune Valeriu Coțofană, fondator Cooperativa „Agro-Căinari”.

Strugurii mari și mustoși sunt de masă, crescuți pentru consum în stare proaspătă.

Publicitate

„Acesta e soiul „Moldova” care este în țara noastră de mult timp și cred că încă mult timp va fi cultivat. Sortul e foarte rezistent inclusiv la înghețuri. E simplu în aplicarea tratamentelor. Anul acesta mulți agricultori au întâmpinat probleme cu soiurile de masă, însă soiul „Moldova” vedem că e mai rezistent”, adaugă agricultorul.

Anul 2020 a venit pentru agricultori cu multe dificultăți și provocări, dar aceștia speră că vor culege roadă dublă sau chiar triplă în acest sezon.

„Anul trecut a fost secetă și noi n-am avut irigare. De aceea am avut puțină roadă. Am strâns circa 4,5 tone la ha, dar am avut speranțe mai mari. Anul acesta ne gândim că cel puțin 15-10 tone trebuie să le strângem”, speră agricultorul.

Pentru un rezultat mai bun și o calitate a strugurilor competitivă, agricultorii au decis să investească într-un sistem de suport pentru vie. Au găsit ajutor în cadrul proiectului Livada Moldovei, realizat cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

„Ne-am axat pe un sistem clasic, dar văzând că alți agricultori merg cu un pas înainte am decis să mergem pe suportul Pergola. Dacă în cazul unui sistem clasic vorbim despre roadă de 10-12 tone, aici, deși investiția e dublă sau chiar triplă, totuși vorbim deja despre 30-45 de tone la ha”, spune un alt fondator al cooperativei, Roman Sava.

Avantajele pe care le-au găsit agricultorii în proiectul Uniunii Europene i-a determinat să acceseze, din nou, un astfel de împrumut.

„Am avut o colaborare chiar bună și am decis să ne adresăm și al doilea an, pentru că am văzut că fără irigare noi nu putem merge mai departe. În 2021 am apelat și am mai luat un suport pentru irigare”, spune Valeriu Coțofană.

Producătorii planifică să iasă cu prima roadă pe piața internă. Însă nu se opresc aici.

„Cred că la sfârșitul lui septembrie, octombrie o să începem recolta. Vrem întâi să ne aranjăm și să terminăm plantația cu tot ce-i plănuit - cu irigare, cu suport și mai departe timpul o să arate, dar planurile sunt ca să ne extindem și să creștem”, afirmă Valeriu Coțofană.

„Clima ne ajută, condițiile sunt bune, oamenii sunt harnici. E nevoie de dorință și materie. Dar cred că e real de a face agricultură în R.Moldova”, adaugă Roman Sava.

Această campanie a fost dezvoltată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și implementată de Banca Europeană de Investiții. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Agriculture and Finance Consultants (AFC) GmbH și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal