
Locuințe sociale din Nisporeni acordate primarului orașului și procurorului-șef
Auditorii Curții de Conturi au constatat că în anul 2018 Consiliul Raional Nisporeni a repartizat cinci locuințe sociale unor persoane cu funcții de conducere în instituții bugetare. Președintele raionului refuză să spună cine sunt beneficiarii. MoldovaCurata.md a descoperit că primarul orașului Nisporeni, Grigorii Robu, și procurorul-șef al raionului, Iancu Zaporojan, au trăit sau trăiesc în locuințe sociale. Asta deși Regulamentul de repartizare prevede că beneficiarii ar trebui să fie din familii social-vulnerabile, să nu dețină locuințe sau să lucreze în sfera bugetară și să aibă venituri mici.
・
Beneficiarii au fost selectați de către o comisie formată de Consiliul Raional. Potrivit Regulamentului, prioritate la acordarea apartamentelor aveau câteva categorii sociale - persoane cu dizabilităţi severe, persoanele dezinstituționalizate (orfani cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani), familiile cu trei și mai mulți copii minori sau familiile monoparentale ce cresc cel puţin doi copii minori, familiile sau persoanele care întreţin copii cu dizabilităţi severe, familiile tinere în care cel puţin unul dintre membrii familiei este angajat în sistemul bugetar sau persoane sub 35 ani angajaţi ai instituţiilor bugetare în domeniul educaţiei, sănătăţii, asistenţei sociale.
Condiții – să nu aibă în proprietate nicio locuință, sa aibă venituri lunare mici și să nu fi beneficiat anterior de credite preferențiale sau alte ajutoare de la stat pentru a-și construi sau procura o locuință. Pentru folosirea acestor apartamente se plăteau sume modeste, care variau în funcție de suprafață, dar nu depășeau o mie de lei lunar.
În urma unui control, ale cărui rezultate au fost prezentate la 16 iulie 2021, auditorii Curții de Conturi au constatat însă că autoritățile raionale au inclus în lista de beneficiari și persoane care nu se încadrează în condițiile de repartizare.
Lista beneficiarilor de locuințe sociale din raionul Nisporeni nu este publică. Portalul MoldovaCurata.md a aflat însă că printre ei a fost și primarul orașului, Grigorii Robu. El a explicat pentru portalul Moldova Curata.md că i s-a dat locuință socială în folosință pe o perioadă determinată.
„Da, am beneficiat, dar deja am dat-o. Eu am folosit-o pe perioada cât am făcut reparație în apartament. Am stat aproape un an, dar deja acea locuință a fost repartizată unei alte persoane, unei mame cu mulți copii”, a spus Grigore Robu.
Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2018, Grigorii Robu a avut un salariu de peste 117 mii de lei anual în calitate de primar și deținea un teren intravilan.
Din anul 2018, beneficiază de locuință socială și procurorul raionului Nisporeni, Iancu Zaporojan, deși după venitul salarial indicat în acel an, dar și în anii următori, familia sa nu ar face parte din categoria persoanelor cu venituri mici sau social vulnerabile.
„Fac parte din categoria funcționarilor publici care deservesc Republica Moldova, printre altele. În baza deciziei Consiliului, mi-a fost atribuită locuința, deoarece nu sunt din raion. Achit o sumă chiar mai mare dintre toți, aproximativ 1.200 de lei, rezultând din salariul pe care îl am”, ne-a spus procurorul raionului.
Potrivit declarației de avere și interese personale, Iancu Zaporojan a avut în anul 2018 un venit salarial de peste 256 de mii de lei anual, ceea ce ar însemna în jur de 21.330 de mii de lei lunar. El deținea atunci mai multe terenuri: unul intravilan, nouă extravilane și două agricole.
Consiliul Raional refuză să divulge numele celor 5 persoane care au beneficiat neregulamentar, potrivit Curții de Conturi, de locuințe sociale.
Președintele raionului Nisporeni, Vasile Marcuță, ne-a informat că apartamentele au fost date în folosință „cu titlu de excepție”.
Locuințele sociale, mai exact 93 de apartamente noi situate în patru blocuri, au fost date în exploatare la Nisporeni în anul 2018. Costul total al proiectului a fost de 3,45 milioane de euro, bani împrumutați pe un termen de 20 de ani de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Din acești bani, 65 la sută din sumă a fost oferită de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar cu 35 la sută au contribuit autorităţile locale.