Ion Chicu: „Statul trebuie să organizeze testarea periodică gratuită a tutuor angajaților din sistemul educațional, indiferent vaccinați sau nevaccinați”

Ion Chicu: „Statul trebuie să organizeze testarea periodică gratuită a tutuor angajaților din sistemul educațional, indiferent vaccinați sau nevaccinați”

Fostul prim-ministrul al R. Moldova, Ion Chicu a declarat în cadrul emisiunii Politica de la postul de televiziune TV8 , că statul ar trebui să organizeze testarea gratuită a profesorilor și personalului auxiliar,  atât pentru cei care s-au vaccinat, cât și pentru cei care nu s-au imunizat. Chicu a argumentat că vaccinul anti-COVID-19 previne dezvoltarea formelor grave ale bolii, nu și infectarea.

„Noi trebuie să înțelegem cu toții că vaccinarea nu înseamnă garanție 100% sau 50% de infectare sau reinfectare, vaccinarea este improtantă pentru a reduce riscul unor forme grave de COVID. De aeea când aud că dacă ești vaccinat trebuie să stai și să nu te tesezi, iar dacă nu ești vaccinat trebuie să te testezi o dată la două săptâmâni...este o lipsă de cunoștințe elementare. Statul și școlile trebuie să organizeze testarea personalului didactic și auxiliar din contul său și nu doar la cei nevaccinați dar și la cei vaccinați, pentru că poți să fii vaccinat dar să transmiți infecția”, a spus Ion Chicu.

Fostul prim-ministru a menționat că testarea gratuită nu este o problemă pentru țara noastră.

Publicitate

„Nu este o problemă de a organiza periodic testarea angajaților din sistem, vaccinați și nevaccinați. Cât n-ar costa, este cu mult mai ieftin decât să compomiți din nou procesul educațional. Statul are posibilitatea să organizeze această testare, pentru că altfel se crează impresia că prin această decizie autoritățile impun vaccinarea, fapt care nu este corect” a adăugat Chicu.

Politicianul a mai accentuat că decizia CNESP este una ilegală.

„Cred că această decizie este nereușită și ilegală. Profesorii merită o altă atitudine din partea societății și a guvernării. Cu atât mai mult este ridicolă această hotărâre. Doamna Nemerenco ar trebui să cunoască că în țara noastră nu este stare de urgență în sănătate publică, deci luând decizia de testare obligatorie din contul pedagogilor - este ilegal”, a mai spus fostul premier.

Amintim că la 23 august curent, CNESP a emis o hotărâre în care este indicat că profesorii nevaccinați trebuie să facă teste la fiecare două săptămâni din cont propriu, fapt care a stârnit mai multe dispute în spațiul public.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal