CSJ a respins recursul înaintat de Igor Dodon împotriva deciziei Curții de Apel Bălți privind constatarea caracterului fals al unor informații răspândite de Renato Usatîi

CSJ a respins recursul înaintat de Igor Dodon împotriva deciziei Curții de Apel Bălți privind constatarea caracterului fals al unor informații răspândite de Renato Usatîi

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au declarat inadmisibil recursul înaintat de liderul Partidului Socialiștilor R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, împotriva deciziei Curții de Apel (CA) Bălți din 20 aprilie, curent, privind constatarea caracterului fals și defăimător al unor informații răspândite în privința sa de către primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, președintele „Partidului Nostru”, la un post de televiziune, obligarea dezmințirii informațiilor false și defăimătoare de către acesta și încasarea cheltuielilor de judecată, scrie ZdG.

Încheierea a fost pronunțată miercuri, 1 septembrie 2021, de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ în componența judecătorilor – Svetlana Filincova, Galina Stratulat și Dumitru Mardari.

Magistrații CSJ își motivează decizia prin faptul că argumentele invocate în cererea de recurs depusă de Igor Dodon „nu se încadrează în limitele stabilite de norma indicată și nu constituie temei de casare a deciziei recurate, ori motivele recursului sunt similare celor invocate în cadrul judecării pricinii, asupra căror instanța de apel s-a pronunțat”.

Publicitate

„Prin prisma art. 432 alin. (4) din Codul de procedură civilă, instanţa de recurs poate interveni în materia probaţiunii doar sub aspect procedural şi anume dacă se invocă că instanţa de apel a apreciat în mod arbitrar probele, încălcând în mod flagrant regulile de apreciere a probelor stabilite în art. 130 din Codul de procedură civilă. Din recursul declarat nu rezultă că instanța a apreciat arbitrar probele (…). Recursul declarat de Dodon Igor, nu se încadrează în temeiurile prevăzute la art. 432 alin. (2), (3) şi (4) din Codul de procedură civilă şi, drept urmare, este inadmisibil”, se arată în document.

Amintim că, Igor Dodon a depus cerere de chemare în judecată împotriva lui Renato Usatîi „cu privire la constatarea caracterului fals și defăimător al informațiilor răspândite, obligarea dezmințirii informațiilor false și defăimătoare și încasarea cheltuielilor de judecată”.

În motivarea acțiunii, liderul socialiștilor a menționat că, pe 8 aprilie 2020, Renato Usatîi, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” difuzată de postul de televiziune TV8, a declarat că „Igor Dodon obține astăzi cetățenia unui alt stat și ține asta în secret până acum (…). Și a obținut cetățenie deja fiind președintele R. Moldova. Dodon era obligat să anunțe. În R. Moldova se permite să ai dubla cetățenie (…). Deci nu este o chestie ilegală, dar trebuia să o spună că „eu, Igor Dodon, într-o zi, când tare m-am speriat și puțin am transpirat, repede am rugat pe cineva să-mi facă un pașaport”. Lui i s-a făcut foarte repede”.

Igor Dodon consideră că informațiile răspândite de Renato Usatîi în privința sa, sunt „relatări false cu caracter defăimător”, invocând că cele expuse de liderul „Partidului Nostru” sunt „relatări de fapte false, afirmații ce nu corespund adevărului și sunt neveridice în fond, ce conțin un caracter defăimător, reprezentând informații care lezează onoarea, demnitatea și/sau reputația profesională”.

Pe 20 aprilie, curent, Curtea de Apel Bălți a respins integral acțiunea depusă de Igor Dodon împotriva lui Renato Usatîi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal