Întâmpină toamna cu două arome proaspete de la Fautor Winery – Blanca Cuvée 2020 și Vivienne Cuvée 2020

Întâmpină toamna cu două arome proaspete de la Fautor Winery – Blanca Cuvée 2020 și Vivienne Cuvée 2020

În primăvara anului 2020, două „surori” au ieșit pe piață - Blanca Cuvée și Vivienne Cuvée - două cupaje superbe din recolta 2019 de la Fautor. Și, în ciuda condițiilor extreme pentru lansarea de noi produse (în timpul pandemiei), s-a dovedit a fi de succes. Aceste vinuri au creat o impresie foarte plăcută atât prin calitatea și aspectul sticlei, care a fost gândit până la cele mai mici detali cât și prin prețul corect. Consumatorii au apreciat eforturile vinificatorului prin cererea față de această gamă. 

Stocul a fost epuizat încă până în 2021 și ca rezultat, a apărut o pauză până la următoarea lansare. Acel decalaj a fost completat cu Blanca Cuvée 2020 și Vivienne Cuvée 2020. Autorul gamei Summer Edition, directorul de marketing Ruxanda Lipcan, ne-a povestit în ce fel aceasta diferă de la prima lansare.

Blanca Cuvée 2020

Publicitate

Reamintim, în cupajul Blanca Cuvée 2019 a inclus struguri Albariño (90%), care se cultivă în Moldova doar într-un singur loc - în podgoria Fautor Winery, Feteasca Regală și Pinot Grigio. Pentru vintage din 2020, vinificatorul a decis să producă acest vin cu o ușoară ajustare.

„Am păstrat 90% Albariño, deoarece prospețimea și aroma specifică acestui soi trebuie să fie prezente în acest vin - spune Ruxanda Lipcan. - Prin experimentări și încercări, am ajuns la concluzia că 10% ar trebui să fie ocupate de Feteasca Regală, care a completat foarte bine Albariño. În această combinație ne-a plăcut mai mult aroma vinului. Consumatorii apreciază acest vin pentru prospețimea sa distinctă. Pentru a păstra această caracteristică, am cules strugurii la timp, astfel încât să nu fie supra-copți. Prin urmare, data recoltării a fost clar stabilită în prealabil pentru a nu depăși nivelul necesar de alcool în viitorul vin și, ca rezultat, avem un vin ușor, de vară. Colectăm Albariño de la 8 la 11 dimineața. Toate echipele de lucru din Romanovca sunt ocupate doar de Albariño. De asemenea, am avut noroc că nu au fost temperaturi ridicate chiar și în timpul zilei (+22°C), iar dimineața - nu mai mult de +16°C. De asemenea, este important ca podgoriile noastre nu sunt departe de fabrică: plantațiile din Filipeni sunt la o distanță de 7 km, Vișniovca și Romanovca - 22 km.

...

Când Fautor Winery culege struguri pentru vinuri de înaltă calitate, acesta este întotdeauna recoltat selectiv, adică sortarea ciorchinilor are loc direct în vie. Apropo, în Biblia se spune că atunci când culegi struguri, trebuie să lași și pentru păsări. Asta și facem - se selectează cei mai buni ciorchini”.În 2020, din cauza secetei din Moldova, a fost, în general, o recoltă mică. Ca și în anii precedenți, crama a efectuat o corectare în „verde” a recoltei pentru a limita randamentul și a permite viței să se pregătească pentru iarnă. De obicei, Fautor experimentează în procesarea și maturarea vinului. Astfel, în 2019, am produs doua loturi de Albariño - cu separare de ciorchini și cu presare directă. Deoarece recolta Albariño în 2020 a fost mai mică, această cantitate de struguri a fost procesată într-un singur lot.„În producerea de vinuri respectăm cu strictețe regimul de temperatură, spune Ruxanda. Chiar dacă strugurii au fost recoltați doar dimineața, pulpa a fost răcită cu încă 10°C, iar mustul a mers pentru limpezire într-un recipient răcit la 6°C. Și apoi totul s-a făcut conform protocolului și regimului de temperatură. Acordăm o atenție deosebită, în special vinurilor albe, pentru a le proteja de contactul cu oxigenul. De asemenea, am folosit contactul cu stratul subțire de drojdii de la două până la trei luni. Dacă din recolta 2019 am folosit Albariño și în alte scopuri, atunci din recolta 2020 - numai pentru Blanca Cuvée și pentru cupajul Aurore Albariño - Sauvignon Blanc.”

Ce avem în pahar?

Blanca Cuvée 2020 - culoare pai deschisă cu o nuanță verzuie. Primul nas este floral-fructat. Aroma conține salinitate asociată cu briza mării, iasomie, pară, măr de vară, ierburi proaspete de câmp. Ulterior au apărut nuanțe de lămâie, coajă de mandarină, nuanță de cais verzui și ghimbir.Textură foarte delicată, mătăsoasă. Gustul conține mineralitate, salinitate, nuanțe de lămâie și cais verzui. Aciditate pronunțată. Postgustul are un ușor gust sărat și o tentă de coajă de mandarină. Blanca Cuvée 2020 - vin foarte plăcut, răcoritor.Sommelier-ul restaurantului Pegas, Ecaterina Socolova:„Oaspeții restaurantului numesc Blanca Cuvée combinația perfectă de vară și prospețime într-un pahar. Finețea, prospețimea și aciditatea plăcută, împreună cu un buchet aromat fac din acest vin unul dintre cele mai solicitate și relevante din acest sezon.".Blanca Cuvée 2019 a câștigat trei medalii de aur și două medalii de argint la prestigioasele competiții internaționale, inclusiv aurul și titlul Best of Show Moldova white - la Mundus Vini Summer Tasting 2020. Blanca Cuvée 2020 a reușit să obțină două medalii de aur (la competițiile din SUA și România), precum și una de argint și una de bronz.

Vivienne Cuvée 2020

Compoziția acestui cupaj roz include cinci soiuri de struguri - Syrah, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot și Feteasca Neagră. Dar, comparativ cu versiunea anterioară, proporțiile s-au schimbat, deoarece, în funcție de an, soiurile se prezintă diferit. Cu toate acestea, vinificatorii au încercat să păstreze stilul vinului din recolta 2019.„Întrucât anul trecut a fost o recoltă mai mică de Feteasca Neagră, a trebuit să combinăm strugurii acestui soi cu Tempranillo. Au fermentat împreună. Syrah, Cabernet Sauvignon și Merlot au fost prelucrate și fermentate separat.Dificultatea în producerea Vivienne Cuvée constă în faptul că este necesar să se obțină aproximativ același nivel de alcool în loturile de vin ale fiecărui soi și, de fapt, acestea acumulează zahăr în mod diferit și noi nu le colectăm în același timp. De exemplu, am colectat o parte din ciorchinii Tempranillo și Feteasca Neagră numai pentru rosé, iar pentru vinurile roșii, am lăsat să se coacă pe podgorii. Syrah, Cabernet Sauvignon și Merlot am început să recoltăm când am văzut că vor da rezultatul dorit în alcool și culoare nu prea intensă. Această abordare este posibilă numai atunci când se produce o cantitate mică de vin. Toate materialele vitivinicole pentru Vivienne Cuvée au fost de asemenea maturate pe un strat subțire de drojdie, cu batonaj”, a remarcat Ruxanda Lipcan.

Ce avem în pahar?

Vivienne Cuvée 2020 – culoarea somonului. Primul nas este floral și fructe de pădure. Aroma dezvăluie flori de grădină, o nuanță ușoară de citrice, coacăze roșii, afine, cireșe roz, cornișoare necoapte, zmeură de pădure care încă se coace.Textură mătăsoasă delicată, cu o aciditate clară. Pe palat - grapefruit și cireș roz, care se transformă într-un postgust mineral cu o notă de afine. Sommelier-ul restaurantului Pegas, Ecaterina Socolova:„Vivienne Cuvée este unul dintre cele mai de succes vinuri rosé în vânzare datorită combinației sale gastronomice cu multe dintre preparatele restaurantului nostru. Servit la temperatura ideală, acest rosé este o încântare. Este minunat cu aperitive reci, dar și cu felurile principale complexe și este și un digestiv de succes într-o seară caldă de vară."Chelnerul restaurantului Cactus, Petr Zadiraca:„Potrivit observațiilor mele, aceste vinuri sunt atrăgătoare, în primul rând, prin conținutul moderat de alcool - 12,5%. Sunt foarte ușoare. Printre vinurile moldovenești există puține cu așa nivel de alcool, în special la vinurile rosé. De asemenea, oaspeții sunt interesați de compoziția vinurilor, deoarece acestea sunt cupaje neobișnuite. Cei care încearcă pentru prima dată Blanca Cuvée și Vivienne Cuvée îi apreciază și pentru alte calități. Invitații spun că le plac foarte mult. Cea mai bună confirmare a cuvintelor este atunci când oamenii comandă din nou aceste vinuri."Vivienne Cuvée 2019 a primit patru medalii de aur, inclusiv la Concours Mondial de Bruxelles 2020, și două medalii de argint.Vivienne Cuvée 2020 a câștigat deja o medalie de aur, una de argint și două de bronz în 2021.

Unde pot fi achiziționate?

Blanca Cuvée 2020 și Vivienne Cuvée 2020 sunt prezente în magazine de vinuri, supermarketuri, magazine online specializate și direct de la producător.55% se vinde în Moldova, restul se exportă. Prin urmare, puteți cumpăra vinuri din gama Summer Edition și peste hotare - în România, Singapore, SUA, China, Danemarca și Lituania.Întrucât Blanca Cuvée și Vivienne Cuvée din recolta 2019 s-au vândut foarte bine, s-a decis creșterea volumului lor din recolta din 2020. Fiecare tip de Cuvée 2020 s-a îmbuteliat în loturi a câte 10 mii de sticle (anterior - 8 mii).

Cât costă aceste vinuri?

Pa rafturile magazinelor, fiecare dintre vinuri costă aproximativ 130-140 lei (produsele Fautor sunt reprezentate pe scară largă în lanțurile de supermarketuri și în vinoteci).Aceste vinuri se potrivesc a fi oferite drept cadou – o soluție perfectă pentru cazurile atunci când nu știi ce să oferi. Prețul setului cadou - două vinuri într-o cutie (disponibil numai de la producător) - 315 lei. Separat, fiecare vin la comanda online - 115 lei. Comanda se poate face apelând numărul +373 (60) 443444 (livrarea este, de asemenea, disponibilă).Aș dori să subliniez că, în timp ce prețul acestor Cuvée-uri a rămas la nivelul anului trecut, dar, așa cum s-a menționat anterior, în compania Fautor, problema revizuirii prețurilor este la actuală, deoarece absolut toți producătorii de materiale auxiliare - carton, etichete, sticle, dopuri, capsule - își măresc prețul bunurilor cu 5-11% în fiecare an. Anul acesta - și mai mult - din cauza căderii leului. În acest sens, compania studiază cum să iasă dintr-o situație dificilă de stabilire a prețurilor, astfel încât aceasta să nu afecteze foarte mult puterea de cumpărare a consumatorilor fideli atât pe piața internă, cât și pe piețele de export.

Autor: Anghelina Taran

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal