De cealaltă parte, consumul de carne și produse din carne constituie în medie 54 de kg/persoană, cel mai mare consum fiind înregistrat în gospodăriile din mediul urban și gospodăriile mai puțin numeroase.
Timp de un an, un moldovean mai consumă aproximativ 53 de kg de cartofi, 120 de kg de legume și bostănoase și în jur de 12 litri de ulei. Un orășean, mănâncă aproximativ 230 de ouă într-un an, în timp ce locuitorii de la sate consumă cu câteva duzine mai puțin.
În mediul urban populația consumă de asemenea mai mult lapte și produse din lapte, ouă, fructe și pomușoare, iar în mediul rural predomină consumul de pâine și produse de panificație, legume și bostănoase, zahăr și pește.
Potrivit specialiștilor, o persoană sedentară are un necesar caloric de 25 de kcalorii pe kilogram de masă (totalul constituind aproximativ 1.500-1.900 de kcalorii/zi), iar o persoană activă – de aproximativ 35 de kcalorii pe kilogram de masă (2.100-2.700 de kcalorii/ zi).
Profesorii de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard au creat două instrumente care sumează cele mai bune informaţii nutriţionale. Este vorba de Farfuria alimentaţiei sănătoase şi Piramida alimentaţiei sănătoase.
Farfuria alimentației sănătoase este un ghid vizual într-un format simplu ce oferă o schiţă pentru alcătuirea unei mese echilibrate şi sănătoase.
Piramida alimentară reprezintă o schemă utilă pentru alcătuirea unei alimentații echilibrate, are capacitatea de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi de a reduce riscul unor boli cronice cum sunt boala coronariană, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat şi unele forme de cancer.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.