Femeile afgane au ieșit la protest: Sunt dispuse să poarte burqa dacă talibanii le vor lăsa fetele la școală (GALERIE FOTO)

Femeile afgane au ieșit la protest: Sunt dispuse să poarte burqa dacă talibanii le vor lăsa fetele la școală (GALERIE FOTO)

Câteva femei afgane au participat joi, 2 septembrie, la un protest, gest aproape de neconceput în această țară. Acesta au menționat că sunt dispuse să accepte burqa, dacă fiicele lor vor continua să meargă la școală sub conducerea talibanilor.

„Este dreptul nostru să avem parte de educație, locuri de muncă și siguranță”, au strigat cele aproximativ 50 de femei, care au demonstrat cu pancarte pe străzile orașului Herat, din vestul Afganistanului, potrivit CBS NEWS.

Publicitate

În timpul primei guvernări talibane, înainte ca aceștia să fie înlăturați de la putere după o ofensivă condusă de SUA în 2001, femeilor și fetelor le era înterzis în mare parte dreptul la educație și la muncă. Burqa a devenit obligatorie în public, femeile nu puteau ieși din casă fără un însoțitor de sex masculin, iar protestele de stradă erau interzise.

„Suntem aici pentru a ne cere drepturile”, a declarat telefonic pentru presa occidentală Fereshta Taheri, una dintre protestatare. „Chiar suntem dispuse să purtăm burqa dacă asta ne vor cere, dar vrem ca femeile să meargă la școală și să lucreze”, a mai spus ea.

Herat, un oraș antic aflat pe traseul vechiul Drum al Mătăsii, aproape de granița cu Iranul, a fost mult timp o excepție mai cosmopolită în Afganistan, deși și aici unele femei poartă burqa.

„Nu vedem femei la întâlnirile talibane”

Talibanii, care au preluat puterea luna trecută după o campanie militară fulgerătoare, tocmai își formează un guvern. Deși au promis o nouă abordare, un lider afgan a declarat într-un interviu că femeile nu vor face parte din noul cabinet.

Talibanii le-au promis totuși femeilor că li se va permite să lucreze, dar în limitele legii Sharia. Însă toate promisiunile făcute de talibani sunt privite cu scepticism, experții fiind de părere că este o ofertă pe termen scurt, cu scopul de a obține recunoaștere internațională și de a primi în continuare sprijin material și medical.

„Sunt discuții pentru un guvern, dar nu vorbesc despre participarea femeilor", a declarat Basira Taheri, una dintre organizatoarele mitingului. „Vrem să facem parte din guvern, niciun guvern nu se poate forma fără femei. Vrem ca talibanii să aibă consultări cu noi".

Ea a mai spus că, acum, „majoritatea femeilor care lucrează în Herat stau acasă”, pentru că le este teamă și, în același timp, persistă o stare de incertitudine.

Copiii de vârstă școlară primară, inclusiv fetele, s-au întors la școală, dar talibanii au anunțat că în privința ciclurilor superioare de învățământ se vor lua decizii după formarea unui guvern.

Femeile afgane spun că vor continua protestele

Protestele împotriva stăpânirii talibane erau de neconceput în timpul guvernării anterioare. Fostul ministru Nehan Nargis, care a fugit luna trecută în Norvegia, a declarat că Afganistanul s-a schimbat mult după îndepărtarea talibanilor din 2001.

„Oamenii sunt mult mai conștienți, au aspirații diferite pentru Afganistan și așteptări din partea guvernului”, a spus ministrul, menționând că rețelele sociale au contribuit acum la alierea activiștilor cu idei similare. „Poporul afgan și-a făcut auzită vocea în mod colectiv folosind rețelele sociale, iar oamenii vor continua să facă asta.”

Basira Taheri a declarat că femeile vor continua să protesteze până când solicitările lor vor fi aprobate. Protestatarele din Herat speră că exemplul lor va fi urmat în toată țara.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal